Prisvindende fotograf portrætterer stærke skæbner i Kenyas slum | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Prisvindende fotograf portrætterer stærke skæbner i Kenyas slum

18 maj 2018
UDSTILLING: Gruopvækkende historier og betagende skønhed. Kontrasterne er iøjnefaldende i udstillingen Transformation, der er skabt af den internationalt anerkendte fotograf Signe Vilstrup i samarbejde med Plan BØRNEfonden. H.K.H. Kronprinsessen deltog ved ferniseringen sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs. Udstillingen kan lige nu opleves på Reffen i København.

Sarah var bare 14 år, da hendes stedfar voldtog hende. I dag er hun mor til hans barn og kæmper for at passe sin skole og den lille dreng.

Sarah var bare 14 år, da hendes stedfar voldtog hende. I dag er hun mor til hans barn og kæmper for at passe sin skole og den lille dreng. Sarah er én af de 13 kvinder, som er hovedpersoner i en ny udstilling af en af Danmarks største modefotografer, Signe Vilstrup.

Mit ønske var at skildre kvinderne på en mere utraditionel måde

Til daglig er Signe Vilstrup kunstneren bag kameraet i store, internationale fotoproduktioner. Sammen med Plan BØRNEfonden er hun denne gang taget til et af Kenyas værste slumområder, Kibera i Nairobi, for at fotografere stærke kvindeskæbner. Det gør hun med en æstetik, som står i skarp kontrast til den måde, piger og kvinder i slummen normalt fremstilles på.

”Mit ønske var at skildre kvinderne på en mere utraditionel måde end den sædvanlige rå reportage-stil, man tit ser fra slummen. Se skønheden i stedet for skraldet og fokusere på kvindernes styrke og stolthed,” siger Signe Vilstrup.

Lyt til kvinderne, der selv fortæller om livet i slummen i podcastserien Transformation

Fælles for de 13 unge kvinder, der portrætteres i udstillingen, er, at de alle er vokset op under barske vilkår, men også har gennemgået en udvikling – en transformation. Udstillingen sætter fokus på vold og undertrykkelse af piger og kvinder. Et globalt problem med millioner af ofre hver eneste dag.

Link: Læs online magasin med kvinderne fra udstillingen. Teksterne er skrevet af Signe Holme på baggrund af dybdegående interviews med kvinderne i Kibera, Kenya. 

Værkerne gjorde indtryk på minister og H.K.H. Kronprinsessen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs åbnede Transformation hos YUME i april 2018 sammen med adm. direkør for Plan BØRNEfonden, Gwen Wisti.

”Portrætterne sætter fokus på et problem, der i høj grad fortjener opmærksomhed – nemlig vold, undertrykkelse og krænkelse. Kvinder og pigers seksuelle- og reproduktive rettigheder er vigtige for mig og dermed også en central del af dansk udviklingssamarbejde,” sagde ministeren i sin tale ved ferniseringen, inden Signe Vilstrup viste kronprinsessen og ministeren udstillingen.

Signe Vilstrup Plan BØRNEfonden
 

I februar 2018 rejste Signe Vilstrup til Kenya med Plan BØRNEfonden for at møde de unge kvinder i slummen, som nu fortæller deres historie gennem billederne.

”Vi har tidligere arbejdet sammen med Signe Vilstrup, og det glæder os, at hun igen vil samarbejde med os og formidle pigernes historie. Hun er en fantastisk kunstner, som gennem sine billeder tydeligt viser pigernes styrke og skønhed,” siger Gwen Wisti.

En række af Plan BØRNEfondens ambassadører var mødt op – blandt andre komiker Andreas Bo og skuespiller Sofie Gråbøl.

Se højdepunkter fra ferniseringen og Signe Vilstrup på arbejde i Kibera i videoen her:

Her kan du opleve fotoudstillingen

  • Fra den 24. maj til den 24. juni kan Transformation opleves på Reffen, Refshalevej 167, 1432 København K. Udstillingen er en del af Copenhagen Photo Festival. Værkerne er udstillet udendørs.
  • Fra den 6. juli til den 24. september kan udstillingen ses hos DGI-byen, Tietgensgade 65, 1704 København V.
  • Udstillingen kunne opleves hos YUME, 2150 Kbh. Nordhavn fra den 12. april til den 6. maj 2018.

Om fotografen, Signe Vilstrup:

Signe Vilstrup er en af Danmarks førende modefotografer. Hun har modtaget adskillige priser for sit arbejde og står bag utallige serier og forsider for store modeblade, blandt andet Vogue, Vanity Fair og ELLE. 

Køb af værkerne - begrænset antal

Portrætterne fra udstillingen på Reffen, der måler 118x158 cm, sælges for 15.000 kr. per billede. Pengene går til at forbedre vilkårene for udsatte piger og unge kvinder. Hvis du er interesseret i at købe et af Signe Vilstrups billeder fra udstillingen, så kan du kontakte Andreas Malmos: andreas.malmos@plandanmark.dk