Solceller forhindrer spædbørn i at dø af kulde | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Solceller forhindrer spædbørn i at dø af kulde

Lillan og hendes datter har besøgt deres fadderbarn i Nepal. Her så de blandt andet et projekt, hvor solcelleanlæg på taget af en sundhedsklinik genererer strøm til glødelamper, som forhindrer spædbørn i at dø af kulde.

I 2009 var Lillan fra Risskov ved Aarhus i Nepal, hvor hun mødte nogle af Plans ansatte. Efter mødet besluttede hun sig for at blive Planfadder, og i januar 2017 besøgte hun for første gang sit fadderbarn, Sabina.

”Det var en spændende tur og en fantastisk oplevelse at møde Sabina, hendes dejlige familie og hele lokalområdet. De har ikke ret meget, men folk tog imod os med åbne arme, Tikka-ceremoni, varme, nysgerrighed, blomster og te,” fortæller Lillan.

Sabina viste Lillan og Mette Marie familiens dyr og køkkenhave med grøntsager, og Sabinas bedstemor viste de to besøgende sit nybyggede hus og nogle af de ris, de netop havde høstet.

Lillan og hendes datter boede på et hotel, som Plan havde booket for dem. Da de ansatte på det lokale kontor fik at vide, at Mette Marie er medicinstuderende, arrangerede de besøg til flere sundhedsklinikker og hos en ortopædisk skomager.

En af klinikkerne var et center, hvor handicappede børn med støtte fra Plan får den nødvendige medicin, operationer og træning. Et andet center var en sundheds- og fødselsklinik, hvor patienter kan søge hjælp alle døgnets 24 timer.

”Der var helt fantastisk at se, hvordan så mange gode mennesker får ting til at fungerer under så fattige kår. Vi så og hørte meget om Plans arbejde, og jeg er så glad for at være en lille smule med til, at I kan gøre en forskel,” fortæller Lillan.

Sabina bor med sin familie i et af Nepals fattige lavlandsområder, og Lillan og Mette Marie havde læst om forholdene, før de rejste. Blandt andet havde de læst om fattigdom, menneskehandel og om, at piger var særligt udsatte. Derfor var Lillan lettet over, at Sabina havde det så godt: 

”Hendes familie var helt fantastisk og prioriterede børnene og deres undervisning højt. For eksempel måtte Sabinas lillebror tage i skole, selvom vi kom på besøg. Sabina er en kvik, køn, venlig, 11-årig. Hun syntes, det var sjovt at møde os efter så mange år, hun syntes især det var sjovt, at jeg havde min datter med.”

Et af projekterne, som Lillan og Mette Marie besøgte, var en sundhedsklinik, hvor Plan havde doneret solceller, som var installeret på klinikkens tag.

”Mange spædbørn dør af kulde i området, så solcellerne genererer strøm til glødelamper, som de små børn bliver lagt under. På den måde kommer de ind i varmen med det samme,” fortæller Lillan.

Foruden de projekter, Lillan og Mette Marie besøgte, hørte de også om andre projekter i området. Blandt andet Plans pigeprojekter og arbejdet med at forhindre børneægteskaber.

”Det er dejligt at vide, at de projekter, som man har læst om, fungerer. Det var en stor oplevelse for alle. Selvom det er mig, der står som fadder, har Mette Marie jo altid været involveret i det og læst rapporterne, som kom med posten.”

Inden rejsen havde Lillan ikke skrevet med Sabina, da hun følte, at det var svært at skrive sammen med en, man ikke kender.

”Efter besøget fik vi et superfint takkebrev fra familien, så nu skal vi til at skrive sammen,” fortæller Lillan.

I brevet skrev familien blandt andet tak for den gensidige respekt, at de er stolte af at have Lillan som fadder, og at alle har bedt for deres danske familie og for, at Mette Marie får succes med sin uddannelse. Til sidst i brevet var også en hilsen fra naboerne.

Lillan anbefaler andre Planfaddere at besøge deres barn, hvis de får muligheden.

”Det er en stor oplevelse for alle, og hvis man har de mindste bekymringer, kan man bare spørge de ansatte i Plan. Både dem på kontoret i København, men også dem ude på det lokale kontor,” slutter Lillan.