Operation Dagsværk støtter aktivister i Dhakas storbyslum | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Operation Dagsværk støtter aktivister i Dhakas storbyslum

Den 8. november 2017 vil flere tusinde elever fra de danske ungdomsuddannelser trække i arbejdstøjet på dagsværkdagen, og hele deres løn går til Plans projekt i slummen i megabyen Dhaka, Bangladesh.

Skal du have ordnet din have? Gjort rent i hele din bolig? Have pakket varer i din virksomhed? Have vasket din bil? Eller mangler du bare en, der kan bage boller?

På Dagsværkdagen den 8. november 2017 arbejder unge elever fra hele landet i stedet for at gå i skole. Du kan få arbejdskraft i fem timer for kun 350 kroner. Du kan finde arbejdskraft tæt på dig i jobbanken.

De indsamlede penge går til aktivistskoler i slummen. Her vil 900 af slummens mest udsatte unge blive trænet i at blive stærke aktivister, der forandrer og udvikler de slumområder, hvor de er opvokset og bor. Det sker gennem en treårig uddannelse på en aktivistskole, der begynder i 2018 under åben himmel i slummen. 

Store udfordringer i slummen 

Millioner af børn og unge lever i dyb fattigdom i megabyen Dhakas slumområder. Her er stærkt forurenet, mangel på rent vand og sanitære forhold, og når oversvømmelserne hvert år rammer byen i regntiden, er det slumområderne, der rammes hårdest. Her er få afløb og ingen kloakker, så vandet står i gaderne og i folks hjem – nogle gange i ugevis. Folk i slummen bor og arbejder midt i byen, men de får ikke del af byens goder eller services.

De unge skaber konkrete resultater

Flere generationer er født ind i slummen og på grund af fattigdom, har de ikke mulighed for at finde et andet sted at bo.

I aktivistskolerne organiseres unge i tre forskellige slumområder på tværs af byen. I samarbejde med en lokal partnerorganisation og Dhaka University begynder de unge systematisk at dokumentere deres leveforhold. De lærer blandt andet om metoder til at undersøge vandforureningen, og hvilken indflydelse oversvømmelserne har. Det er første gang, der opsamles systematisk viden om forholdene i de unges slumområder.

Derefter vil de unge få redskaber til at finde frem til løsninger på problemerne, så slummen bliver et bedre sted at leve. Det vil være helt konkrete tiltag, såsom at organisere skraldeopsamlinger og bygge broer i gaderne, så alle slummens beboere får glæde af det.

Dialog med myndighederne

I aktivistskolen lærer eleverne også at gå i dialog med myndighederne og præsentere dem for deres indsamlede dokumentation af forurening og oversvømmelser. Dokumentationen af leveforholdene er også værdifuld viden for politikere og embedsfolk, og det kan bruges til at skabe en udvikling med en bedre fremtid for slummens børn og unge. Myndighederne er nemlig ikke fjenden for de unge, det er en samarbejdspartner, som også er interesseret i, at byen ikke falder fra hinanden.

Samarbejde med journalister

De unge aktivister vil også dele deres viden om slummen til journalister, der via trykte og digitale medier vil udbrede kendskabet til problemerne i slummen til resten af befolkningen. For selvom slumområderne ligger midt i byen, klods op ad boligkvarterene, hvor middel- og overklassen bor, så ved store dele af befolkningen nærmest intet om tilværelsen i slumområderne.

Hver halve time kommer toget kørende gennem markedet i Shyampur, så legende børn og handlende må springe væk fra skinnerne.

Operation Dagsværk vil gennem aktivistskolerne for første gang give slummens unge en stemme og synlighed, der vil skabe bæredygtig udvikling. De 900 aktivister vil give deres nye viden og kundskaber videre til andre unge i slummen, så der skabes en urban ungdomsbevægelse, der ved, hvordan de kan skabe en positiv forandring, der hvor de bor.

Fakta om slum

Op mod en milliard mennesker verden over lever i slumområder, og det tal forventes at stige. Ifølge FN bor man i en slum, hvis man mangler bare en af de følgende punkter:

  • Permanent og sikker bolig, der beskytter mod ekstreme vejrforhold
  • Tilstrækkelig med plads, så ikke mere end tre personer deler det samme rum
  • Nem adgang til rent vand i tilstrækkelige mængder til en overkommelig pris
  • Privat eller offentlig sanitet, der ikke deles af for mange
  • Lejere er sikre på, de ikke tvangsudsættes med kort varsel