NU ER DER TO HØNS I UGANDA, DER HEDDER NINA OG MARIE | Plan Danmark Gå til hovedindhold

NU ER DER TO HØNS I UGANDA, DER HEDDER NINA OG MARIE

Nina Palle og hendes datter Marie besøgte deres fadderbarn i Uganda. De blev mødt med sang, dans og gaver med fjer på.

Nina og marie sidder på hug ved siden af deres fadderbarn, Stella

En lille trold i hættetrøje kom til syne i lerhyttens døråbning. Hun kiggede nysgerrigt, men også meget genert hen imod os, husker Nina Palle om det første møde med familiens fadderbarn, Stella:

”Jeg havde næsten helt ondt af hende, for hun var selvfølgelig genert over at være midtpunkt for et stort publikum og forstod ikke så meget af, hvad der skete. Landsbyens børn stimlede sammen og brød ud i sang, og der kom flere og flere mennesker til hele tiden og samlede sig rundt omkring os. Marie og jeg småtudede, fordi det simpelthen var så rørende og overvældende det hele. ”

Et fadderbarn og mange projekter

Familien Palle fra København har været Planfadder i flere år, og det var en drøm, der gik i opfyldelse, da mor og datter rejste til Uganda for at hilse på familiens fadderbarn og med egne øjne se, hvad deres bidrag betyder for Stella og landsbyens andre børn. Otteårige Stella bor med sin mor, far og fem søskende i en lille hytte i en landsby nordøst for Ugandas hovedstad, Kampala. Det er sjældent, der kommer besøg langvejs fra, og derfor var det en stor begivenhed for alle byens børn, da der kom besøg fra Danmark. ”Vi troede jo kun, vi skulle besøge Stella,” fortæller Nina, som til dagligt er forstander på en døgninstitution i København.

Men vi blev overraskede over, at det lokale Plan-kontor havde lagt et stort program for os.

”Men vi blev overraskede over, at det lokale Plan-kontor havde lagt et stort program for os. Først besøgte vi den lokale skole, som er støttet af Plan. Her var et mylder af dejlige unger og den skønneste skoleinspektør. Vi blev også vist nogle af de latriner, som Plan har bygget i landsbyen, og flere af de andre projekter, vi har været med til at støtte som Planfaddere. Først efter flere timer blev vi fulgt hen til hytten, hvor Stella bor.” Fadderbesøget blev en fest Nina og hendes 28-årige datter Marie blev inviteret indenfor hos Stellas familie. Moren havde lavet mad til dem, og alle børn fik vasket hænder og blev klædt i deres pæneste tøj. Nina og Marie overrakte gaver til familien – tøj, legetøj og madvarer. Pludselig var der et postyr udenfor, fortæller Nina.

”Og så stod Stella og hendes lillesøster Rosie dér med hver deres høne under armen. Det var familiens gaver til os. Vi anede ikke, hvad vi skulle stille op med de høns og besluttede at lade dem blive boende hos familien. De to høns blev døbt Nina og Marie, så nu går der to høns rundt i Uganda og er opkaldt efter os.”

Forældre med kæmpe overskud

Besøget i landsbyen gjorde stort indtryk på både Marie og Nina, og mødet med Stella har bragt dem tættere på den lille pige. ”Det er ikke til at begribe, hvilke vilkår landsbyens familier lever under. Midlerne og mulighederne er få, men de har en stor omsorg for hinanden. Hele lokalsamfundet har indflydelse på, hvad støtten fra Plan skal bruges til. Det blev jeg meget glad for at se. Og så rørte det mig rigtig meget at se, hvilken stærk familie, Stella har. På trods af stor fattigdom holder de sammen og gør alt, hvad de kan, for at børnene trives, kommer i skole og får en bedre fremtid. At møde Stella ansigt til ansigt var en helt særlig oplevelse,” slutter Nina.