Rohingyabørn går farefuld regntid i møde i Bangladesh | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Rohingyabørn går farefuld regntid i møde i Bangladesh

24 april 2018
Monsunsæsonen er lige om hjørnet i Bangladesh, hvor flere end 900.000 flygtninge bor i ekstremt tætbefolkede lejre. Ifølge FN’s flygtningagentur UNHCR vil mere end 100.000 mennesker miste deres hjem.

Rohingya, children, Plan Danmark,

Mudderskred og oversvømmelser venter forude for flere end 900.000 mennesker, der bor i flygtningelejrene i Cox’s Bazar i det sydøstlige Bangladesh. Alle er de en del af det muslimske mindretal Rohingya, der er flygtet fra Myanmar. I september flygtede flere 700.000, da den myanmarske hær brændte landsbyer ned og dræbte mænd, kvinder og børn. 

Hytterne, flygtningene bor i, er lavet af bambus og presenninger og er placeret i et goldt og bakket landskab tæt ved havet. Mudderskred og oversvømmelser fra den kraftige regn vil, ifølge FN’s flygtningeagentur UNHCR, ødelægge 100.000 menneskers hjem.

Ødelagte hjem er langt fra den eneste bekymring. FN’s sundhedsorganisation WHO frygter en sundhedsmæssig katastrofe, hvor forurenet vand og elendige hygiejniske forhold vil forsage kolera og leverbetændelse. Begge sygdomme er ekstremt farlige for børn og gravide kvinder. Samtidig fylder regnvandet dalene i Cox’s Bazar, hvilket tiltrækker farlige malaria- og denguemyg.

Plan International i Bangladesh arbejder for at beskytte tusindevis af børn mod kolera og leverbetændelse ved at stoppe forureningen af vand, som blandt andet kommer fra ødelagte og overfyldte latriner.

Støt Plans indsats i Bangladesh her.

”Hvis mudderskred eller kraftig regn rammer dem, går de i stykker. Det betyder afføring og farlige bakterier i drikkevandet. Lige nu arbejder Plan på at reparere eller lukke defekte latriner, for på den måde at gøre klar til monsunen, så vi minimerer mængden af beskidt vand,” siger Monroe Lacerte, der er katastrofechef i Plan International Bangladesh.  

Piger i fare for seksuelle overgreb og menneskehandel
Livet i lejrene er især farligt for piger og forældreløse børn, som i højere grad udsættes for seksuelle overgreb, prostitution og menneskehandel. 

Mangel på private rum og badefaciliteter gør pigerne sårbare, da de ikke kan gå i bad eller på toilettet i fred. Det har resulteret i overgreb og bortførelser. Det sker blandt andet, når pigerne skal tisse om natten på toiletter, der kan ligge langt fra deres hjem. Børn farer ofte vild i de store lejre og bliver dermed lette ofre for bortførelser.

”Vi opretter sikre områder for forældreløse børn samt piger og drenge, hvor de kan få ro og fred. Plan arbejder også med Red Barnet for at forbedre skiltningen i lejrene, så børn ikke farer vild. Generelt er der et stort behov for at informere folk om sikkerhedsforanstaltninger og risici forbundet med monsunsæsonen,” fortæller Monroe Lacerte.