Ny SMS-ordning hjælper børn i Togo | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Ny SMS-ordning hjælper børn i Togo

23 april 2018
I 2009 lancerede regeringen i Togo den gratis telefonlinje ’Allo 1011.’ Linjen giver børn, der udsættes for overgreb, tvangsægteskab eller beskyldninger om at være heksebørn, mulighed for at anmelde det til myndighederne anonymt.

"Allo 1011" hovedkontoret i Togos hovedstad, Lomé.

Hver dag sidder tre ansatte klar ved telefonerne fra klokken 6:00 til 12:00 for at modtage opkald. I 2016 modtog linjen flere end 40.000 opkald fra børn overalt i Togo.

Nu udvider Plan i samarbejde med regeringen linjen til også at omfatte en SMS-ordning, fordi flere og flere børn i Togo har adgang til mobiltelefoner. Den nye service er gratis uanset telefonoperatør, og SMS-delen gør det lettere for børn og unge at anmelde overgrebene. 


Selvom der er love, som beskytter børn mod overgreb, er vold i skoler, i familier og i lokalsamfundene stadig udbredt – og kun de færreste overgreb anmeldes. Det kan både skyldes kulturelle og sociale årsager, men også manglende retshåndhævelse og retsforfølgning af gerningsmænd.

 

Børneråd: Den nye ordning skaber ro og tryghed for barnet

Minister Tchabinandi Kolani Yentcharé siger, at der med viden om de mange overgreb følger et ansvar. 

”Vi bliver vi nødt til at gribe ind og gentænke strategier, som skal beskytte børn. Vi skal garantere, at børn vokser op og bor i et samfund uden vold,” forklarer hun.
 

Minister Tchabinandi Kolani Yentcharé

Håbet er, at SMS-ordningen bliver en slags virtuel ven, som er let for børnene at bruge, hvis de bliver udsat for overgreb. Den skal også hjælpe de børn, som ikke tør ringe op til en telefonlinje. For nogle børn er det både lettere og forbundet med mere anonymitet at sende en SMS. Desuden sker det, at barnet, som er udsat for overgreb, befinder sig i samme rum som overgrebsmanden – og så er det langt mere sikkert at sende en SMS end at ringe op.

Den nye SMS-ordning er et stort skridt i den rigtige retning, når det kommer til børnebeskyttelse. Det, at man kan anmelde overgreb anonymt, beroliger børnene. Ofte anmelder de ikke overgreb, fordi de er bange for følgerne, hvis de bliver opdaget i at anmelde det,” forklarer Farida, som er medlem af det nationale børneråd.

 

Her holder Farida fra Det Nationale Børneråd tale ved præsentationen af den nye SMS-ordning.


SMS-ordningen vejleder også i sex og sundhed

Et andet element af den nye SMS-service er formidling af og gåde råd om sex og sundhed, som giver piger adgang til en masse vigtig information.

De to nye SMS-tiltag er resultatet af et godt samarbejde og vidensdeling. Med vores samarbejdspartnere har vi undersøgt, hvordan man gør i andre lande og implementeret de løsninger, som virker og forbedre de tiltag, som vi i forvejen havde. Takket være vores samarbejde med ministeriet for digital økonomi og Togos telefonoperatører har vi løst tekniske forhindringer og gjort dette digitalt initiativ til virkelighed,” siger
Plan i Togos landedirektør, Mohamed Bah.

 

Landedirektør Mohamed Bah

 

Fakta:

 

  • Det nyt tiltag er gennemført i samarbejde med EU, Sveriges styrelse for internationalt udviklingssamarbejde (sida) og det franske udenrigsministerium.
  • Togo er en republik i Vestafrika, som grænser op til Ghana, Benin og Burkina Faso.
  • Næsten halvdelen af Togos befolkning er under 18 år.
  • Et ud af fire børn i Togo har været udsat for voldsom fysisk afstraffelse.