Prisvindende fotograf portrætterer stærke skæbner i Kenyas slum | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Prisvindende fotograf portrætterer stærke skæbner i Kenyas slum

6 april 2018
UDSTILLING: Gruopvækkende historier og betagende skønhed. Kontrasterne er iøjnefaldende i udstillingen Transformation, der er skabt af den internationalt anerkendte fotograf Signe Vilstrup i samarbejde med Plan BØRNEfonden. H.K.H. Kronprinsesse Mary deltog ved ferniseringen sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs.

Sarah var bare 14 år, da hendes stedfar voldtog hende. I dag er hun mor til hans barn og kæmper for at passe sin skole og den lille dreng.

Sarah var bare 14 år, da hendes stedfar voldtog hende. I dag er hun mor til hans barn og kæmper for at passe sin skole og den lille dreng. Sarah er én af de 13 kvinder, som er hovedpersoner i en ny udstilling af en af Danmarks største modefotografer, Signe Vilstrup.

Mit ønske var at skildre kvinderne på en mere utraditionel måde

Til daglig er Signe Vilstrup kunstneren bag kameraet i store, internationale fotoproduktioner. Sammen med Plan BØRNEfonden er hun denne gang taget til et af Kenyas værste slumområder, Kibera i Nairobi, for at fotografere stærke kvindeskæbner. Det gør hun med en æstetik, som står i skarp kontrast til den måde, piger og kvinder i slummen normalt fremstilles på.

”Mit ønske var at skildre kvinderne på en mere utraditionel måde end den sædvanlige rå reportage-stil, man tit ser fra slummen. Se skønheden i stedet for skraldet og fokusere på kvindernes styrke og stolthed,” siger Signe Vilstrup.

Fælles for de 13 unge kvinder, der portrætteres i udstillingen, er, at de alle er vokset op under barske vilkår, men også har gennemgået en udvikling – en transformation. Udstillingen sætter fokus på vold og undertrykkelse af piger og kvinder. Et globalt problem med millioner af ofre hver eneste dag.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs åbnede udstillingen sammen med adm. direkør for Plan BØRNEfonden, Gwen Wisti,  den 12. april.

”Portrætterne sætter fokus på et problem, der i høj grad fortjener opmærksomhed – nemlig vold, undertrykkelse og krænkelse. Kvinder og pigers seksuelle- og reproduktive rettigheder er vigtige for mig og dermed også en central del af dansk udviklingssamarbejde,” sagde ministeren i sin tale ved ferniseringen, inden Signe Vilstrup viste kronprinsessen og ministeren udstillingen.

Signe Vilstrup Plan BØRNEfonden
 

I februar 2018 rejste Signe Vilstrup til Kenya med Plan BØRNEfonden for at møde de unge kvinder i slummen, som nu fortæller deres historie gennem billederne.

”Vi har tidligere arbejdet sammen med Signe Vilstrup, og det glæder os, at hun igen vil samarbejde med os og formidle pigernes historie. Hun er en fantastisk kunstner, som gennem sine billeder tydeligt viser pigernes styrke og skønhed,” siger Gwen Wisti.

En række af Plan BØRNEfondens ambassadører var mødt op – blandt andre komiker Andreas Bo og skuespiller Sofie Gråbøl.

Se højdepunkter fra ferniseringen og Signe Vilstrup på arbejde i Kibera i videoen her:

Her kan du opleve fotoudstillingen

Udstillingen kan ses hos YUME, Sustainable Design Concept Store, Århusgade 138 A, 2150 Kbh. Nordhavn frem til den 30. april 2018.
Åbningstider: Tirsdag - fredag fra kl. 11-18 og lørdag fra kl. 10 - 16.

Fra den 6. juli til den 24. september kan udstillingen opleves hos DGI-byen, Tietgensgade 65, 1704 København.

Om fotografen, Signe Vilstrup:

Signe Vilstrup er en af Danmarks førende modefotografer. Hun har modtaget adskillige priser for sit arbejde og står bag utallige serier og forsider for store modeblade, blandt andet Vogue, Vanity Fair og ELLE.