To piger fra Tanzania stopper omskæring | Plan Danmark Gå til hovedindhold

To piger fra Tanzania stopper omskæring

22 marts 2018
12-årige Rose og 13-årige Neema besøger Danmark i anledning af verdenspremieren på en film til CPH:DOX, der handler om deres kamp for at stoppe omskæring af piger i Tanzania.

Neemas far mente, at det var på tide, at hans datter skulle giftes. Selvom hun kun var 11 år. Hvis hun var omskåret, lovede den tiltænkte ægtemand flere køer for hende. Neemas far besluttede derfor, imod sin kone og datters vilje, at Neema skulle omskæres. I frygt og desperation flygtede Neema til fods til et såkaldt ’safe house,’ der giver ly og tryghed til piger, som flygter fra deres familie, der vil omskære dem.

 

”Jeg kender piger i mit område, som er omskåret. De blødte meget, og nogle af dem døde af det. Så jeg nægter at lade nogen gøre det ved mig,” fortæller Neema, som besøger Plan Danmarks kontor i København.

Min mor har lovet ikke at omskære mig, men jeg er ikke sikker på, at hun overholder det

 

Det er to år siden, at Neema ankom til værestedet, som stadig fungerer som hendes hjem. Her mødte hun Rose, hvis mor arbejder med at omskære piger.

 

”Min mor har lovet ikke at omskære mig, men jeg er ikke sikker på, at hun overholder det, så jeg har boet i safe house siden 2016,” siger 12-årige Rose. Begge piger medvirker i filmen ’In the Name of Your Daughter,’ som vises til dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX.

 

Folk skal forstå konsekvenserne ved omskæring

 

Til premieren stod pigerne på scenen foran 200 tilskuere og fortalte om, hvordan de forsøger at stoppe omskæring af andre piger, hvor de bor.

 

”Jeg var lidt spændt, da jeg var på scenen. Men jeg var ikke nervøs, for jeg er vant til at tale om problemet foran mange mennesker,” siger Neema.

 

Fotoet er fra filmen 'In the Name of Your Daughter' af instruktør Giselle Portenier.

Siden 1998 har det været ulovligt at omskære piger i Tanzania, og man kan få op til 15 års fængsel, hvis man bryder loven. Alligevel sker overgrebet stadig i nogle områder, fortæller Rhobi Samvelly, som står bag det trygge værested for piger, som er med i filmen.

 

”Jeg blev selv omskåret som barn, og jeg vil sikre mig, at ingen oplever den samme smerte. 171 piger fik hjælp af mig i 2017. Der kommer stadig mange, og jeg afviser aldrig nogen,” siger Rhobi Samvelly.

 

I 2017 har Rhobi Samwelly hjulpet 171 piger, som flygtede fra deres familie, der ville omskære dem.

Rhobi har omkring 60 frivillige tilknyttet sine væresteder. De hjælper med praktiske sager, og de tager ud for at tale med forældrene sammen med pigerne om farerne ved omskæring. Hvis forældrene insisterer på at omskære deres døtre, kontakter Rhobi Samvelly politiet. Lige nu er der flere sager i gang, hvor forældre risikerer at komme i fængsel i flere år.


200 millioner piger og kvinder er omskåret

 

Det er Plan International, som har betalt for pigernes rejse til København, og de ledsages af Rhobi Samvelly, som har værestedet, hvor de bor og går i skole. Under deres besøg mødes Rose og Neema også med skoleelever og minister for udvikling, Ulla Tørnæs, for at fortælle deres historie. De fortæller også, hvorfor det er vigtigt at støtte kampen mod omskæring af piger. Mindst 200 millioner piger og kvinder i 30 lande har gennemgået omskæring, viser tal fra UNICEF.