I Liberia får 600 unge støtte til at skabe små virksomheder | Plan Danmark Gå til hovedindhold

I Liberia får 600 unge støtte til at skabe små virksomheder

13 december 2017
Efter 14 år med borgerkrig efterfulgt af en dødelige ebola-epidemi er ungdomsarbejdsløsheden høj i Liberia, hvilket fastholder unge i fattigdom. Plan Danmark har et projekt i Monrovias slum, hvor 600 unge får vejledning i at skabe og drive en virksomhed, tjene penge og spare op i fællesskab.

Kvinde sælger vand i Liberia  

25-årige Gabriel Sonkapah bor i den største slum i Liberia kaldet ’New Kru Town’ tæt på stranden. Husene er bygget i metalplader, og der er mangel på latriner og elektricitet. Gabriel mistede begge sine forældre til ebola i 2014. Han har en lillesøster og en lillebror, som han nu er ansvarlig for.  

”Min far var præst, derfor giver kirken mig et mindre beløb hver måned, så mine søskende og jeg har råd til mad. Men jeg har stadig problemer med at få pengene til at række,” fortæller Gabriel.

unge mænd i Liberia

Han er langt fra den eneste, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen i Liberia. 83 procent af befolkningen lever for under otte kroner om dagen, og 1,3 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom ifølge FN.

Unge tjener deres egne penge

Plan Danmark har med støtte fra Danmarks Indsamling et projekt i Monrovia, hvor 600 unge får vejledning i at skabe og drive en virksomhed, tjene penge og spare op i fællesskab.

Gennem projektet har 150 unge med de bedste forretningsidéer fået et engangsbeløb på 940 kroner, så de kan skabe deres egne virksomheder. Gabriel Sonkapah har brugt sin startkapital på at investere i en lille bod, hvor han sælger taletidskort og veksler penge fra amerikanske dollar til liberianske dollar.  

”Det går godt for min forretning, og jeg håber snart at kunne investere i en lille butik,” siger Gabriel.

Lucia Togba har også fået støtte, så hun kunne skabe sin egen forretning. Hun køber store mængder madvarer som ris, olie, peber og krydderier og sælger det videre i mindre portioner til folk, som ikke har råd til at købe stort ind.

”Jeg får blandt andet undervisning i, hvad jeg skal sælge og i, hvad priserne skal være, så jeg opnår størst profit,” siger Lucia.

De unge sparer op sammen

Medarbejdere fra Plans partnerorganisation ’Defense for Children International’ er i daglig kontakt med de unge, som er inddelt i mindre grupper.

De unge sparer op i fællesskab, så de kan låne penge af hinanden. De har nemlig ikke mulighed for at låne penge i en bank til at for eksempel udvide deres virksomheder, da mange af dem ikke har fødselsbeviser eller en anerkendt adresse, fordi de bor i slummen.  

"Jeg får undervisning i, hvordan jeg opnår størst profit"

Plan har også et andet projekt i området støttet af CISU, hvor unge får undervisning i deres rettigheder og i, hvordan de kræver dem. De unge laver også konkrete projekter, der forbedrer deres område.   

Fakta

  • Der bor 4,8 millioner mennesker i Liberia
  • Liberia er den ældste republik i Afrika
  • Landet blev grundlagt i 1847 af frigivne slaver fra Amerika
  • I 1990’ene mistede 250.000 mennesker livet under borgerkrigen
  • Mellem 2014 og 2016 omkom næsten 5000 mennesker af ebola