Tusindvis af børn flygter fra Myanmar til Bangladesh | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Tusindvis af børn flygter fra Myanmar til Bangladesh

18 september 2017
Hver dag flygter mellem 10.000 og 20.000 rohingyaer fra Myanmar til Bangladesh, fordi de frygter for deres liv, hvis de bliver. Over halvdelen af dem er børn. Plan arbejder i nogle af lejrene og sørger for, at især børnene er beskyttet.

Lige nu flygter flere tusinde mennesker i desperation ind over Bangladesh’ sydlige grænser. De mange mennesker er Rohingya-muslimer, som flygter fra Myanmar. Tal fra FN viser, at der i løbet af de seneste uger er ankommet mellem 375.000 og 430.000 rohingyaer.

Mange af dem fortæller vores ansatte i Bangladesh, at hele landsbyer er brændt ned til grunden, og at mange børn på flugt har mistet deres forældre.

FN kalder angrebene på rohingyaerne etnisk udrensning

I Myanmar er langt størstedelen af befolkningen buddhister, men et mindretal er Rohingya-muslimer, som ikke bliver anerkendt og som anses som illegale migranter. De kan således ikke få statsborgerskab i Myanmar, selvom de er født og opvokset i landet og har boet der i generationer. I flere årtier har de været et forfulgt folkefærd.

I slutningen af august kom det til sammenstød mellem en lille gruppe militante rohingyaer, politi og militær i Myanmar. Siden eskalerede situationen.

“Vi plejede at have et hus med naboer og en skole med en legeplads. Nu er alt brændt ned til grunden. Jeg har gået langt for at nå hertil, og jeg er sulten," fortæller otteårige Rosmaida fra landsbyen Unchiprang i området Cox's Bazar i Bangladesh.

Plan arbejder lige nu i flygtningelejrene, og som altid er vores højeste prioritet at sørge for, at børn bliver beskyttet og er i sikkerhed. Næste skridt er at sikre sæbe og rent vand til folk for at forhindre sygdomme og bakterier i at spredes.

Fireårige Rakims far blev skudt og dræbt. 

Fordi vejret i området er meget omskifteligt i området, er børnene desuden i risiko for at få lungebetændelse og influenza, hvilket kan være livstruende, da i forvejen er svækkede.

Vores ansatte arbejder tæt sammen med både lokale myndigheder og humanitære organisationer på stedet. Fireårige Rakims far (på billedet nedenfor) blev skudt og dræbt. Nu er Rakim flygtet til Bangladesh sammen med sin mor. Hver dag strømmer tusindvis af flygtninge ind over grænsen til det sydlige Bangladesh.

Myanmar har været styret af et militærdiktatur i over 50 år, men sidste år kom modtager af Nobels fredspris Aung San Suu Kyi til magten. Herved fik landet sin første demokratisk ledet regering, men nu kritiseres hun af FN for sin måde at håndtere krisen på. FN kalder angrebene på rohingyaerne etnisk udrensning.

Kilder: DR, CNN, Ritzau, DPA, Washington Post
Billeder af: Shahnawaz Whara, Plan International Bangladesh