Unge løser selv problemer i deres lokalsamfund | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Unge løser selv problemer i deres lokalsamfund

30 august 2017
I udkanten af Zimbabwes hovedstad, Harare, ligger slumområdet Hatcliffe. Her kan du købe to meter vej, hvis du vil være med til at forbedre vejene, eller du kan vinde en pris for at gøre noget godt for lokalsamfundet. Idéerne kommer fra unge, som selv tager initiativ og løser områdets problemer.

Rasmus Bering fra Plan Danmark er lige kommet hjem fra Zimbabwe, hvor han fulgte op på Plans arbejde med unge i slummen.

I Zimbabwe arbejder Plan Danmark for at skabe børne- og ungevenlige byer. Arbejdet fokuserer på de værste slumområder, heriblandt Hatcliffe, og handler blandt andet om støtte områdets unge aktivister i at løse lokalsamfundets problemer og få mere indflydelse.

Rasmus Bering arbejder for Plan Danmark og har netop været i Zimbabwe for at følge op på arbejdet og tale med de unge.

”Det gik rigtig godt, de unge var supermotiverede. De renoverer bygninger, fjerner skrald fra gaderne og har skabt et rigtig godt samarbejde med de lokale myndigheder, hvilket normalt er svært,” fortæller han.

Hver tirsdag mødes unge mænd og kvinder til møde i det lokale medborgerhus

De unge er alle i 20’erne og er en blanding af unge kvinder og mænd, som alle kommer fra slummen. Hver tirsdag mødes de i det lokale medborgerhus.

Blandt de ungdomsgrupper, Plan arbejder med, er ’Women of Value’. En flok unge kvinder, som alle har en lille virksomhed, men som derudover vil gøre noget godt for lokalsamfundet. En anden gruppe kalder sig ’Hatcliffe Art Association’ og arbejder for at skabe bedre forhold for områdets lokale kunstnere.

”Ungdomsgrupper arbejder i forvejen med forskellige projekter, men de vil også gøre noget godt for lokalsamfundet. Vi træner hver gruppe, så de bliver bedre til at søge økonomisk støtte og tage lederskab. Vi hjælper dem også med at identificere og løse deres problemer,” fortæller Rasmus Bering.

Et af gruppernes projekter handler om at renovere deres medborgerhus. I slummen er der ofte brug for et sted, hvor unge kan mødes, men huset har været faldefærdigt i lang tid. Derfor har de unge med hjælp fra de lokale myndigheder skaffet materialer, malet, repareret vinduer og sat hele huset i stand.

Her bliver medborgerhuset sat i stand.

Derudover har de opdelt sig på tværs og dannet flere mindre grupper. Her har de identificeret, at nogle af de største problemer i Hatcliffe er dårlige veje og mangel på rekreative områder. Desuden er der ingen skraldeordning, så skraldet ligger og flyder i gaderne og gør folk syge.

For at løse problemet med de dårlige veje, har de unge fundet på en alternativ løsning. De har undersøgt, hvilke personer der bruger vejene ofte og derefter bedt dem om hjælp til at forbedre vejene. Projektet har de kaldt ’2x2 Road to Fame’, fordi de beder folk om at donere to meter vej.  Igen er myndighederne involveret, denne gang har de stillet en ingeniør til rådighed.

De lokale myndigheder vil gerne hjælpe de unge

”De unge er rigtig gode til at tage fat i de lokale myndigheder, og myndighederne vil gerne hjælpe. I et andet projekt har myndighederne også skaffet skraldespande til de unge i forbindelse med et skraldeprojekt,” fortæller Rasmus Bering.

For at motivere beboerne til at bidrage til deres område har grupperne også arrangeret en prisuddeling, hvor beboerne kan vinde priser, hvis de har gjort noget godt for lokalsamfundet uden at få anderkendelse for det.

På Instagram-profilen reframe_harare kan du følge flere af de unges projekter. Følg dem og giv dem meget gerne et like, det motiverer dem.

Tusind tak til alle jer, som støtter Plans arbejde. I gør det muligt for os at arbejde for bedre forhold for unge i slummen.

 

Fakta:

Plan Danmarks programarbejde fokuserer på unge i slummen. De urbane programmer bekæmper fattigdom og eksklusion ved at være med at udvikle børne- og ungdomsvenlige byer, hvor børn og unge kan kræve deres rettigheder og aktivt være med til at få indflydelse på deres by. Med vores programstrategi prioriteres også børns beskyttelse og unges socialøkonomiske entreprenørskab i byerne.

Plan arbejder med dette program i yderligere fire lande i Afrika: Sierra Leone, Zambia, Liberia og Senegal. Fælles er, at det handler om at skabe børne- og ungevenlige byer. I dette program samarbejder vi med lokale partnere, som kender lokalsamfundet. I Zimbabwe hedder vores partnere ’Justice for Children’ og ’Junior Achievement Zimbabwe’, mens programmet er støttet af CISU.