Tre lande i Latinamerika forbyder nu børneægteskaber | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Tre lande i Latinamerika forbyder nu børneægteskaber

30 august 2017
På bare et år har Guatemala, El Salvador og Honduras besluttet at forbyde alle former for børneægteskaber. Den Dominikanske Republik er næste i rækken. De nye love er store fremskridt for pigers rettigheder, lyder det fra Plan.

Indtil nu gjorde huller i både Guatemalas, El Salvadors og Honduras’ lovgivning det muligt at gennemføre ægteskab mellem børn under 18 år.

For eksempel kunne det være lovligt, hvis en dommer, præst eller forældrene godkendte det. Det kunne også være lovligt, hvis man vurderede, at det var ’for barnets eget bedste’.

En anden situation, som kunne lovliggøre det, var, hvis pigen blev gravid som helt ung. Skete det, kunne forældrene eller en dommer tvinge hende til at gifte sig med en mand, som muligvis var dobbelt så gammel som pigen selv. Pigen ville ikke selv have noget at sige, selvom beslutningen ville ændre hendes liv for altid.

Sådan er det ikke længere. Børneægteskaber er nu fuldstændig forbudt i alle tre lande.

Parlamentet i Den Dominikanske Republik har ligesom de tre andre lande besluttet at forbyde børneægteskaber, men afventer lige nu en afgørelse fra Senatet.

11-årige Celia er en af de piger, som har arbejdet for at afskaffe børneægteskaber.

Carmen Elena Aleman er landedirektør for Plan i El Salvador og fortæller, at Plan i lang tid har kæmpet for at nå til, at loven endelig er blevet ændret.

”Det her er et virkelig vigtigt skridt i den rigtige retning i forhold til pigers rettigheder. Vi ved, at børneægteskaber er en praksis, som skader millioner af piger her i El Salvador. Børneægteskaber fratager piger deres rettigheder og deres barndom,” siger hun.

Landedirektøren forklarer, at en pige, som bliver gift, før hun er 18 år, har større sandsynlighed for at droppe ud af skolen, for at blive mor, for at dø af komplikationer i sin graviditet eller under selve fødslen og for at blive holdt fanget i fattigdom resten af sit liv. Desuden er hun i stor risiko for at blive udsat for vold og seksuelt overgreb af sin mand.

”Alle disse ting skader pigen både fysisk og psykisk. Hun bliver frataget muligheden for at blive økonomisk uafhængig og for at træffe beslutninger om sin egen krop. Det krænker pigernes ret til sundhed, uddannelse og fremtidsmuligheder. Det er under ingen omstændigheder acceptabelt,” siger Carmen Elena Aleman.

Børneægteskaber er under ingen omstændigheder acceptabelt

Plans lokale ansatte følger udviklingen nøje og holder godt øje med, at lovgivningen bliver overholdt. Vi har arbejdet på denne udvikling i lang tid, men dem, som virkelig har kæmpet for dette, er pigerne selv.

Lige så stille spreder nyheden om de mange ændringer i lovgivninger sig til resten af Latinamerika, siger Plans chef for ligestilling i Latinamerika, Emma Puig de la Bella Casa.

”En bølge af optimisme spreder sig. Vi sætter pigernes rettigheder på den internationale dagsorden nu. Alt for ofte er deres behov og rettigheder bare nævnt som en bisætning, hvis det overhovedet bliver nævnt. Takket være Guatemala, El Salvador, Honduras og Den Dominikanske Republik tror vi på, at det bare et er spørgsmål om tid, før andre lande i regionen følger trop,” siger hun.

Carmen Elena Aleman mener stadig, at Plans arbejde er ekstremt vigtigt i El Salvador og de andre lande.

”Det vil tage tid at ændre traditioner og folks holdning til børneægteskaber. Det er jo noget, som ligger dybt forankret i samfundet. Herfra må vi arbejde på at fortælle folk om, hvor skadeligt børneægteskaber er for piger og deres fremtid,” siger hun.