Monsunregnen rammer Nepal | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Monsunregnen rammer Nepal

30 august 2017
Den årlige monsunregn har ramt Nepal og de omkringliggende lande. Folk er vant til regn i denne periode af året, men FN kalder oversvømmelserne i år ”de værste oversvømmelser i dette årti.”

Ifølge Røde Kors er knap to millioner mennesker ramt af katastrofen. 80.000 boliger er bekræftet helt ødelagt, og fra Indenrigsministeriet lyder det, at omkring 145.000 boliger er beskadiget.

Flere beboere er flyttet ind på skoler og i tomme bygninger, mens andre forsøger at blive og reparere deres hjem.
Lige nu er problemet spredningen af sygdomme som kolera, da vandet er forurenet, og flere sundhedscentre er lukket ned. Sundhedsmedarbejdere er blevet bedt om at slå alarm, hvis de opdager, at reelle epedimier er under opsejling. 

Lokale radiostationer har desuden lavet særlige meddelelser til folk, som fortæller lytterne om vigtigheden af god hygiejne og børns sikkerhed i disse situationer.

Vores kolleger på stedet har uddelt fødevarepakker og nødhjælp som presenninger, madrasser, tæpper og myggenet til beboerne. Knap 5000 familier, som bor i de områder, hvor Plan arbejder, har allerede fået hjælp.

Plan i Nepal har også oprettet centre, hvor folk kan få psykologhjælp. Vores kolleger samarbejder med lokale partnere og andre humanitære organisationer om at samle data og sørge for, at hjælpen når frem til dem, som har mest brug for den netop nu. Særligt er der fokus på piger, gravide, ammende og mennesker med handicap, da disse grupper ofte er blandt de mest udsatte.

Plan har lavet en hjælpeplan for de kommende tre måneder, som indebærer hjælp til bedre sanitet, rent drikkevand og hygiejne. Der er også fokus på midlertidige væresteder for folk, som ikke længere har et hjem. Desuden er der som altid stor fokus på sikkerhed, særligt for børn. På længere sigt er der også fokus på at sikre fortsat skolegang for børnene og på, at folk igen kan forsørge sig selv.

Vi er i løbende kontakt med vores kolleger i Nepal, og vi tager naturligvis direkte kontakt til Planfadderne, hvis der kommer meldinger om, at et fadderbarn er kommet til skade.

Seneste nyt er, at den voldsomme regn er begyndt at stilne af, og vandmængderne i floder falder langsomt. Dette gør det lettere - dog stadig udfordrende - at nå ud til de mange lokalsamfund.

Beboerne i de mange lokalsamfund har også fortsat problemer med ødelagte telefonmaster, forurenet drikkevand og manglende elektricitet.

 

Kilder: Plan International, Reuters