Brejning Efterskole er Planfadder til Munna i Bangladesh | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Brejning Efterskole er Planfadder til Munna i Bangladesh

30 august 2017
Forsøg at efterlade verden en smule bedre, end du fandt den. Sådan lød grundidéen til valgfaget Goodturn Verden på Brejning Efterskole. Sammen har eleverne samlet penge ind og er nu Planfadder til Munna på syv år fra Bangladesh.

”Det er forskningsmæssigt bevist, at det at gøre gode gerninger for andre skaber glæde i ens hjerne. Det frigiver endorfiner på lige linje med at dyrke motion.”

Sådan siger Kristoffer Hedemann Roed Knudsen, som underviste eleverne i valgfaget Goodturn Verden inden sommerferien. Her fik eleverne den udfordring, at de skulle blive enige om en organisation i verden, som de gerne ville hjælpe økonomisk, og så skulle de finde en måde at samle penge ind på.

”Det handler om at skabe velvære hos sig selv. At forsøge at efterlade verden i en bedre stand, end du fandt den, og om at skabe glæde i andre menneskers liv. Det kan godt være, vi alle sammen er født gode, men man skal lære at blive ved med at være det gennem handling. Det er tanken bag valgfaget,” fortæller han.

I starten syntes flere, at det var lidt for ambitiøst. De grinte lidt af det.

Efter lidt snak frem og tilbage blev eleverne enige om at blive Planfadder, fortæller tidligere elev Maiken Lydholm:

”Vi talte også om, at man kunne donere et stort beløb til en organisation. Men vi ville gerne lave noget, som de næste elever kunne fortsætte. Derfor endte det med et fadderbarn. I starten syntes flere, at det var lidt for ambitiøst. De grinte lidt af det. Men det endte jo med, at vi fik samlet nok ind til, at fadderskabet kan køre i to år. Den kommende årgang kan jo så vælge at føre det videre. Eller den næste igen.”

Eleverne lavede en Facebook-indsamling, hvor folk kunne donere penge via MobilePay og en bankoaften, hvor de inviterede venner, familier og lokale borgere. Forinden havde eleverne fået flere lokale virksomheder til at donere præmier.

”Vi skrev rundt til folk og spurgte, om de ville være med at til at støtte op om projektet. Det ville flere gerne. På aftenen var hele skolens sal fuld, og vi fik samlet mange penge ind på kagesalg og spilleplader. Især de ældre, som bor på plejehjem i området, syntes, det var rigtig hyggeligt,” fortæller Maiken Lydholm.

Kristoffer Hedemann Roed Knudsen har nu ansvar for fadderbarnet og har netop haft første vagt med skolens nye årgang. Han fortæller, at 20 af de nye elever allerede har meldt sig til at skrive de første breve til Munna.