Nye bøger forvandler børn i Sierra Leone til læseheste | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Nye bøger forvandler børn i Sierra Leone til læseheste

7 august 2017
10.000 bøger. Så mange deler vi ud til flere end 100 skoler i Sierra Leone. Skolerne ligger i otte forskellige distrikter i landet. Vores mål er, at alle børn, uanset baggrund, bliver vilde med at læse bøger – både i skolen og i deres fritid.

I Sierra Leone er bøger kun noget, som er de heldigste børn forundt. Langt de fleste familier kæmper for at få deres økonomi til at hænge sammen, og bøger er ikke blandt de ting, der er råd til. Selv hvis nogle familier har råd, findes der kun få boghandlere, og de færreste sælger læsebøger til børn.

Mange børn har heller ikke bøger til rådighed i skolen. De må i stedet nøjes med lærerens noter på tavlen i klasselokalet. 

I 2014 hærgede sygdommen Ebola i Sierra Leone, og beboerne kæmper stadig for at komme ovenpå og få en normal hverdag. Det gør behovet for bøger endnu større, da uddannelse, læsefærdigheder og adgang til undervisningsmaterialer er livsnødvendige for børn, hvis de skal kunne klare sig selv og blive en del af det resterende samfund.

Børnene skal finde lysten til at læse

Sammen med organisationen ”Book Aid International” uddeler vi 10.000 forskellige bøger til flere end 100 skoler i otte distrikter på tværs af landet.

Vi håber, at bøgerne sætter gang i børnenes lyst til at læse – både i fritiden men også i skolen.

Hver skole får omkring 100 nye bøger, som spænder fra fagbøger til fiktionsbøger og billedbøger til de yngste elever. Bøgerne er på engelsk, da det er Sierra Leones officielle sprog og det sprog, som børnene bliver undervist på.

Når vi uddeler bøgerne er det et forsøg på at håndtere et af landets store problemer, forklarer projektets leder, Miriam Murrey:

”Læsekulturen blandt børn er virkelig et problem. Uden bøger kan elever ikke bestå deres eksamener, og det bekymrer os meget,” forklarer hun.

Vi opfordrer også skolerne til at lave ”læsehjørner” til børnene, hvor de kan sidde uforstyrret og øve sig i at læse i de nye bøger. Alle børn - uanset baggrund - skal have mulighed for at få glæde af læsehjørnerne. Målet er, at alle børn i Sierra Leone lærer at læse.

Tusind tak til alle jer, der støtter vores arbejde. I er med til at få projekter som disse til at lykkes.

”Tusind tak for bøgerne og for at give mig muligheden for at lære at læse og lære” - 13-årige Mariama.