Børneægteskaber forbydes i Honduras | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Børneægteskaber forbydes i Honduras

3 august 2017
Regeringen i Honduras har enstemmigt besluttet, at børn under 18 år ikke må blive gift. Heller ikke, selvom forældrene tillader det.

Indtil nu har et hul i loven gjort det muligt, at mindreårige blev gift, blot forældrene gav tilladelse til det. Men det er heldigvis slut nu, efter Honduras’ regering i juli 2017 har ændret lovgivningen og forbudt, at børn under nogen omstændigheder indgår ægteskab i Honduras.

Piger fra Honduras

I løbet af de seneste år har Plan sammen med Unicef støttet piger fra Honduras i at føre kampagne mod børneægteskaber. Ceily på 11 år er en af de piger, som har været med til at kæmpe for børns rettigheder:

”Plan har støttet os i vores kamp for at få ændret loven. Og jeg er stolt af, at jeg har spillet en rolle i det. Jeg håber, at  flere piger kan få en uddannelse nu. Det kan hjælpe vores land ud af fattigdom.”

Tidligere blev hvert fjerde barn gift, før det fyldte 18 år, og minimumsgrænsen for børneægteskaber var 16 år. Nu er den hævet til 18. Det er et historisk mål for pigers rettigheder, fortæller direktør hos Plan Honduras, Belinda Portillo:

”Det her kan ændre millioner af pigers liv. Og vi kunne ikke have gjort det uden hårdt arbejde fra de mange unge. ”

Det er især i de små fattige landområder i Honduras, at børneægteskaber er mest udbredt. Selvom drenge også bliver gift tidligt, har det større konsekvenser for pigerne i landet at blive gift, før de endnu er klar. Børneægteskaber indgås typisk med en ældre mand og en pige, som ofte bliver tidligt mor og frarøves sine muligheder for at uddanne sig.