Malawi forbyder børneægteskaber | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Malawi forbyder børneægteskaber

21 februar 2017
Parlamentet i Malawi har ændret grundloven, så det nu er forbudt at gifte mindreårige. Det sker efter pres fra blandt andre lokale ungdomsgrupper og Plan.

20-årige Memory Bandas lillesøster blev tvunget til at blive gift med en voldelig mand som mindreårig. Nu kæmper hun for, at ingen piger skal giftes, før de fylder 18 år.

Med stort flertal stemte 131 ud af 133 parlamentsmedlemmer i februar 2017 ja til at ændre grundloven, så børneægteskaber forbydes. Tidligere kunne børn ned til 15 år giftes med forældrenes samtykke, men nu er alderen sat op til 18 år.

Lokale ungdomsgrupper har ført an i kampen mod børneægteskaber. Memory Banda på 20 år er en af de unge, der har kæmpet for lovændringen. Hun gik ind i kampen, da hendes egen lillesøster blev tvunget til at blive gift med en mand, som havde gjort hende gravid, da hun kun var 11 år:

”Jeg var selv ung og tænkte, at det var normalt. Men så indså jeg den ødelæggende effekt, det havde på min søster, og hun blev mishandlet i ægteskabet. Hun er ikke længere den lillesøster, som jeg kendte.”

Lang kamp for lovændring

Den historiske ændring i grundloven har været længe undervejs. Plan og andre organisationer har mødtes med ministre og parlamentsmedlemmer for at fortælle om de negative konsekvenser, når piger giftes, inden de er voksne.

En mindreårige pige kan eller bør ikke håndtere et ægteskab

Plan har også arrangeret et ungdomsforum, hvor barnebrude har delt deres historier, og der er indsamlet 42.000 underskrifter, der opfordrer til lovændringen.

”Ved at dele deres erfaringer har unge sikret fremtidsmuligheder for millioner af piger i Malawi i de kommende år,” siger Lilly Omondi, som er landedirektør i Plan International Malawi.

En kvinde skal være klar til ægteskabet

Tionge på 24 år har de sidste to år arbejdet målrettet for at forbyde børneægteskaber: ”Ægteskabet er stort. En kvinde skal være mentalt og fysisk klar til at gifte sig. Det er ikke noget, en mindreårige pige kan eller bør håndtere.”

Malawi er et af de lande i verden, hvor flest mindreårige bliver gift. Egentlig blev giftealderen hævet i 2015 fra 15 år til 18 år. Men et smuthul i loven gav forældre mulighed for at give deres samtykke, hvis de ønskede at gifte deres børn, før de fyldte 18 år. Alle ægteskaber med mindreårige er nu ulovlige. 

Læs mere om Plans arbejde for pigers rettigheder.