Flere tusinde børneægteskaber stoppet i Bangladesh | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Flere tusinde børneægteskaber stoppet i Bangladesh

6 december 2016
Unge frivillige i Bangladesh kaldet ’wedding busters’ bekæmper børneægteskaber ved at tale med forældre og møde talstærkt op ved bryllupsceremonier. I samarbejde med Plan er 2.000 børneægteskaber stoppet på tre år.

De to søskende, Dolon og Mahie, er del af en frivillig ungdomsgruppe i slummen i Dhaka, der gør alt, hvad de kan for at stoppe børneægteskaber.

I Bangladesh bliver op mod 66 procent af pigerne gift, inden de fylder 18 år. Det er selvom regeringen har vedtaget, at børneægteskaber er ulovlige.

"Jeg kan ikke udtrykke, hvad jeg følte, da jeg blev gift – jeg var chokeret,” siger Masha fra hovedstaden Dhaka, som blev gift som 16-årig med en 27-årig mand, som hendes bedsteforældre havde valgt til hende.

Børneægteskaber finder blandt andet sted, fordi pigernes forældre skal betale en medgift til gommens forældre, når der indgås ægteskab, og medgiften stiger jo ældre pigen er. Fattige familier går derfor med til at gifte deres døtre væk, mens de stadig er børn, da de ikke har råd til at betale, når pigerne er voksne.

Plan har de sidste tre år stoppet 2.000 børneægteskaber i Bangladesh. Det er blandt andet sket ved at samarbejde med lokale myndigheder, fortælle mænd og drenge om de negative konsekvenser ved børneægteskaber og ved at undervise unge i deres rettigheder, så de kan sige fra, hvis familier planlægger et børneægteskab.     

’Wedding busters’ tager kampen op

Ungdomsgrupper i Bangladesh gør alt, hvad de kan for at forhindre børneægteskaber med rådgivning fra Plan. De unge bliver kaldt ’Wedding Busters’.

Rana bor i slummen i Dhaka, og han har været med til at stoppe flere børneægteskaber: ”Børn bør ikke giftes. Jeg har stoppet omkring 30-40 børneægteskaber sammen med de andre unge herfra ved at tale med forældrene og også ved at afbryde vielser.”  

Når de unge hører om et planlagt børneægteskab, så fortæller de forældrene, at det er ulovligt, og det har en masse negative konsekvenser for pigerne. For eksempel så tvinges mange pigerne til at droppe ud af skolen for at passe hjemmet, de udsættes for misbrug og de bliver gravide, før deres kroppe er klar til at føde børn. 

Jeg har stoppet omkring 30-40 børneægteskaber sammen med andre unge

Dolon på 16 år har også været med til at stoppe flere børneægteskaber sammen med Rana og sin bror. Men det kræver en stor indsats, at overbevise forældrene om at bryde en aftale, hvis ægteskabet allerede er planlagt, fortæller hun: ”For kort tid siden dukkede vi 50-60 unge op til et bryllup, der var mellem en 14-årig pige og en 25-årig mand. Det lykkedes os at stoppe brylluppet, men i hemmelig blev de desværre gift dagen efter.”

Stadig stort arbejde forude

For at fortsætte den positive udvikling med at stoppe børneægteskaber så er det nødvendigt, at lærere, forældre, regeringer, sundhedspersonale og lokalsamfundet tager afstand til praksissen. 

Plan har haft en afgørende rolle i at stoppe regeringen i Bangladesh i at indføre en lov, som ville gøre det lovligt for piger helt ned til 16 år at blive gift. Loven bliver stadig debatteret, men indtil videre er den standset i to år.

Masha fik sit livs chok, da hendes bedsteforældre valgte en mand til hende, som hun skulle giftes med, da hun kun var 16 år. Det er hendes datter hun står med.

Det er ikke kun i Bangladesh, at piger bliver gift i en meget tidlig alder. Om året bliver 15 millioner piger under 18 år gift på verdensplan, det svarer til, at et børneægteskab finder sted hvert andet sekund. Hvis børneægteskaberne ikke stoppes, så er 140 millioner piger under 18 år gift inden 2020.

Læs mere om Plans arbejde for pigers rettigheder.

Støt Plans Pigefond.