Operation Dagsværk støtter Plans slum-projekt i Bangladesh | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Operation Dagsværk støtter Plans slum-projekt i Bangladesh

1 december 2016
Elever fra de danske ungdomsuddannelser har netop besluttet at støtte 900 unge i slummen i Dhaka, Bangladesh på Operation Dagsværk 2017. De unge i slummen får uddannelse i at kræve deres rettigheder og forbedre deres slum i samarbejde med myndighederne, så det bliver et bedre sted at vokse op.

Publishing office
Danmark

I Bangladeshs hovedstad, Dhaka, vokser millioner af børn og unge op i slum. De har få muligheder for at påvirke beslutninger, der vedrører deres eget liv og udviklingen af deres by. De er usynlige i byen.

Mange har ikke en fødselsattest, så officielt eksisterer de ikke. Og de har ikke retten til, hvor de bor, så de kan sættes på gaden uden varsel.

Det er et projekt, der rammer rigtig mange mennesker

Fattigdom og sygdomme er udbredt i slummen. Der er oversvømmelser omkring seks måneder om året, drikkevandet er forurenet og skrald flyder i gaderne, fordi myndighederne ikke afhenter det.  

Danske unge støtter unge i slummen

Operation Dagsværk har netop besluttet, at støtte de unge i slummen gennem Plan, så det bliver et bedre sted at vokse op for børn og unge. Til stormødet, hvor de unge stemte på Plans projekt, sagde Jesper Gauhl, der går i 2.g på Dronninglund Gymnasium i Nordjylland:

“Min stemme faldt på projektet i Dhaka, fordi jeg synes, at det er et projekt, der rammer rigtig mange mennesker, og fordi målgruppen er meget udsat."

I november 2017 vil elever fra de danske ungdomsuddannelser indsamle penge på Operation Dagsværk. Pengene vil støtte aktivistskoler i tre slumråder, hvor 900 unge uddannes i deres rettigheder, og hvordan de kræver dem. De unge vil også lære at dokumentere problemer i deres områder og gå i dialog med myndighederne. Læs om hele projektet her. 

Viden er magt

Når de unge fra aktivistskolerne dokumenterer uretfærdighederne i slummen, så får de nemmere ved at stille myndighederne til ansvar.

De unge vil samarbejde med Dhaka University og medierne, så den indsamlede viden bliver udgivet og delt med landets befolkning, der tæller omkring 163 millioner.

Gennem aktivistskolerne vil projektet klæde de unge på til aktivt at gøre slummen til et bedre og mere sikkert sted at leve. Projektet løber i tre år, men de unge fra aktivistskolerne vil bruge deres viden til også at uddanne andre unge. Så der skabes en urban ungdomsbevægelse, der mange år ud i fremtiden vil kæmpe for at forbedre slummen.

Danske unge besøger Dhaka

I begyndelsen af 2017 vil frivillige fra Operation Dagsværk rejse til Dhaka sammen med Plan og indsamle viden og materiale om slummen, der skal bruges til en dansk oplysningskampagne, så eleverne fra ungdomsuddannelser ved, hvad de støtter på Operation Dagsværk.

Kampagnen vil sætte fokus på, at verdens byer vokser eksplosivt, og at mere end én milliard mennesker i dag bor i slum, hvor deres rettigheder krænkes. 

Fakta:

  • Operation Dagsværk er en organisation, der består af elever fra ungdomsuddannelserne.
  • På en udvalgt dag vil elever fra hele landet indsamle penge til et udvalgt projekt.
  • Formålet er, at børn og unge i hele verden har ret til uddannelse. 
  • Den første indsamling fandt sted i 1985.
  • Eleverne har indsamlet mere end 162 millioner kroner til udviklingsprojekter i hele verden.