Amning og håndvask redder liv i Myanmar | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Amning og håndvask redder liv i Myanmar

7 november 2016
Vejledning i amning og håndvask redder liv i Rakhine-staten i Myanmar, hvor kun én procent af børnene får den næring, de har brug for.

Khin Khin Htwe er mor til to. Hun har altid boet i landsbyen Thin Chi Gine i Rakhine-staten i Myanmar. Hendes egne børn er raske, men hun vil gerne hjælpe de børn, som er fejl- og underernæret i landsbyen. Derfor har hun meldt sig som frivillig for Plan, hvor hun har lært at vejlede familier i ernæring og hygiejne.

Før det her projekt, havde jeg ikke noget ansvar. Nu støtter jeg 63 mødre, og jeg ved, hvordan jeg skal holde børnene sunde

Når kvinder har født, besøger Khin Khin dem og fortæller om amning og om at holde børnene raske. Hun har også ansvar for mødregrupper, hvor hun måler og vejer børn. Når børnene ikke trives, taler hun med forældrene om det. Netop denne vejledning er den bedste del af jobbet, synes Khin Khin.

"Når et barn er født, besøger jeg moren for at forklare, at det er utrolig vigtigt, at hun ammer hurtigst muligt efter fødslen, så barnet får råmælk, som er meget næringsrigt," siger hun.

Omkring 5 måneder om året har landsbyen ikke adgang til en læge på grund af monsunen, der gør vejene ufremkommelige. Så det har en kæmpe betydning, at de lokale kan vejlede hinanden i sundhed.

Målebåndet afslører underernæring

I Myanmar ammer kun en fjerdel af mødrene deres barn det første halve år, hvilket ellers anbefales af Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Nu har Khin Khin fået flere kvinder til at amme deres børn i længere tid.

"Vi fortæller mødrene, at de roligt kan amme deres børn så meget, som barnet ønsker. Efter seks måneder kan babyerne få lidt ris, og mødrene kan stadig amme," siger hun.
 
Når Khin Khin rådgiver og tilser byens børn, har hun desuden altid et målebånd, vægte og sæbe med. Selvom det er helt simple redskaber, redder de liv. For når folk vasker hænder efter toiletbesøg og før madlavning, forhindrer det bakterier i at spredes. På den måde kan man forhindre sygdomme.
Med målebånd og vægte kan Khin Khin opdage underernæring, inden det bliver livsfarligt for børnene.

Khin Khin Htwe vejleder også familier og gravide om, hvordan man laver sund og afbalanceret kost, så det mindsker risikoen for sygdomme. Før spiste de fleste familier en meget ensidig kost to gange om dagen. Nu spiser familierne tre måltider og dyrker selv grøntsager, så de kan variere deres kost og få flere vitaminer.

Myanmar i tal

•    Indbyggertal: 51,4 millioner mennesker
•    Gennemsnitsalder: er 66 år.
•    26 % af befolkningen lever i fattigdom, men antallet er faldende. 
•    Myanmar har gennemgået en demokratiseringsproces siden 2011 efter næsten 50 år med militærstyre. 

Kilde: FN http://www.mm.undp.org/content/myanmar/en/home/countryinfo.html)