Haiti har stadig brug for nødhjælp efter voldsom orkan | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Haiti har stadig brug for nødhjælp efter voldsom orkan

3 november 2016
Flere og flere personer bliver smittet med kolera, fordi vandet er forurenet af oversvømmelser efter orkanen Matthew.

For en måned siden ramte orkanen Matthew dele af Haiti. Ødelæggelserne efter orkanen er stadig omfattende, og netop nu er kolera en af beboernes store bekymringer. Antallet af smittede stiger hurtigt, fordi vandet er voldsomt forurenet efter oversvømmelser.

Ifølge WHO er 2271 personer smittet med sygdommen, men tallet er formentlig højere.

13 personer har mistet livet til kolera, og tallet forventes desværre at stige. Orkanen har desuden ødelagt 34 centre, som netop behandlede kolera, hvilket gør det endnu sværere for folk at få den rette behandling.

Landbrug og fiskeri er hårdt ramt

Blandt de hårdest ramte områder er provinsen Grand’Anse. Her ødelagde orkanen næsten alle afgrøder og fiskeriudstyr inklusiv både. Derfor har befolkningen i området brug for nye redskaber, såsæd og hjælp til at reparere deres udstyr og både.

De voldsomme ødelæggelser betyder også, at personer i området er i stor risiko for fejlernæring, fordi folk i denne del af Haiti er afhængige af landbrug og fiskeri for at få ordentlig mad. Desuden forventes prisen på fødevarer at stige i de kommende måneder, hvilket igen vil føre til, at mange mennesker ikke kan få mad.

Flere tusinde personer er blevet flyttet fra deres hjem til skure og midlertidige boliger. Men regeringen har meddelt, at de midlertidige boliger skal lukkes, og fordi der ikke er nye planer om at etablere lejre, frygter mange, at folk ender på gaden.

Allerede nu meldes der om øget vold og frygt for børns sikkerhed.

Orkanen flåede træer op med rødder og ødelagde store dele af Haitis infrastruktur.

”Den voldsomme vind gjorde mig bange”

Mange tusinde huse blev beskadiget eller helt ødelagt, da orkanen ramte Haiti. I et af husene boede niårige Nadége sammen med sine forældre. Nu har familien mistet deres hus og de få ting, de ejede, før orkanen.

- Orkanen var meget voldsom. Den rev taget af vores hus, og jeg var bange, fordi vinden var så voldsom, fortæller Nadége.

Hendes far fortæller videre, at familien ikke har penge til at reparere huset, men at det ville en kæmpe hjælp, hvis bare familien kunne få hjælp til at reparere taget.

Nadége på 9 år føler sig utryg, fordi familiens hus er ødelagt, fortæller hun.

Det gør Plan i Haiti

Plan bidrager med hjælp til WASH (vand, sanitet og hygiejne) samt sundhed og materiel hjælp. Plan har desuden et særligt fokus på projekter, som beskytter børnene. Blandt andet træner Plan ekstra personale til at kunne drive børnevenlige områder, hvor børn kan føle sig trygge. 

Plan hjælper også med at skaffe nye undervisningsmaterialer, skolemøbler og psykologhjælp til skoleelever.

Desuden uddeler Plan hygiejnepakker for at forhindre, at kolera spreder sig - og køkkenpakker, så folk kan lave det mest basale mad. Indtil videre har Plan uddelt 1900 hygiejnepakker til 1652 familier – og fødevarepakker til 320 piger og 320 drenge.

Plans hygiejnepakker indeholder: Tandbørster, tandpasta, vådservietter, tæpper, håndklæder, sæbe, toiletpapir og en spand.

Plans fødevarepakker indeholder: Ris, bønner, laks, mælk, spaghetti, sukker og olie.

Haiti netop nu:

  • 800.000 personer mangler mad
  • 112.500 børn under fem år er i risiko for underernæring
  • 546 personer har mistet livet
  • Omkring 440 personer er såret
  • 128 personer er meldt savnet
  • 2.1 millioner mennesker er påvirket af følgerne, heriblandt 900.000 børn.
  • Mindst 116.000 børn har måttet afbryde deres skolegang, da mange hundrede skoler er.
  • Blandt de ødelagte skoler er Plan involveret i 28 af dem.

Kilder: The United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), WHO, The Ministry of Education and Professional Formation (MENFP)

 

Læs også:

Orkanen Matthew rammer Haiti

Haiti: Flere tusinde risikerer at få kolera

Støt Plans indsamling