Filippinerne: Plan er klar med nødhjælp efter tyfon | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Filippinerne: Plan er klar med nødhjælp efter tyfon

20 oktober 2016
Plan er på vej til de hårdest ramte områder af Filippinerne for at vurdere omfanget af skader og behovet for nødhjælp. Indtil videre er der ingen meldinger om, at fadderbørn er kommet til skade. Artiklen er opdateret med seneste info den 24. oktober, se nederst.

Natten til den 20. oktober dansk tid ramte tyfonen ’Haima’ Filippinerne og skabte oversvømmelser, jordskred og store skader på bygninger.

Plan har sendt flere hold af sted til de to hårdest ramte områder, Isabela og Cagayan, for at vurdere omfanget af skader. Plan forbereder også nødhjælp og har forsyninger klar til beboerne.

I samarbejde med lokalområderne og andre NGO’er sørger Plan for at koordinere og sikre, at den rette nødhjælp når frem så hurtigt som muligt.

Tyfonen ramte med en vindstyrke på op til 225km/t, som fik træer til at knække sammen.

Sygdomme må ikke sprede sig

Sammen med lokale partnere arbejder Plan blandt andet på at skaffe midlertidige boliger, sanitet og vandrensningsprodukter samt at sikre især de mindste børns sundhed.

"Det er afgørende, at børn og de hårdest ramte har adgang til rent vand, sanitet og sæbe for at forhindre, at sygdomme spreder sig," siger manager Ernesto Almocera fra Plan i Filippinerne.

Lige nu vurderes det, at 2,8 millioner mennesker er direkte påvirket af tyfonen. Dog er hverken det fulde omfang af skader eller tilskadekomne afklaret endnu.

Tyfonen var skyld i store strømafbrydelser, hvor mobilmaster blev beskadiget.

Kommunikation går langsomt

Ifølge Ernesto Almocera tager al kommunikation til og fra de ramte områder lang tid lige nu.

"Der har været en meget stor strømafbrydelse, mobilmaster er beskadiget, og folk kæmper stadig med storm og voldsomme regnskyl, som har ført til massive oversvømmelser og jordskred. Bygninger er blevet oversvømmet, og evakueringscentre er blevet beskadiget," siger han.

"Hvad angår intensiteten af ​​tyfonen, er vindstyrken næsten magen til Haiyan. (Voldsom tyfon, der ramte Filippinerne i 2013, red.) Men denne tyfon er faktisk større i diameter med et spænd på 700 til 800 km på tværs," tilføjer Ernesto Almocera.

Plan har arbejdet i Filippinerne siden 1961 og er til stede i flere end 400 landsbyer.

 

Seneste opdatering, 24. oktober:

Regeringen har nu meldt ud, at der ikke er brug for mere udefrakommende hjælp fra NGO’er som Plan.

Vi vil dog fortsat hjælpe regeringen med at vurdere, hvad folk har brug for, men vi vil kun distribuere vores nødhjælp, hvis regeringen beder om det.