Plan arbejder målrettet med børn og unge i byernes slum | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Plan arbejder målrettet med børn og unge i byernes slum

18 oktober 2016
Byernes slum vokser som aldrig før, og millioner af børn og unge vokser op i ekstrem fattigdom. Plan Danmark arbejder med børn og unges aktive deltagelse i beslutninger, der vedrører deres liv. I denne uge deltager vi i den globale konference om bæredygtige byer, HABITAT 3.

Lille dreng står på togskinner i Vietnam
Indbyggertallet vokser i Vietnams hovedstad, Hanoi. I 2030 vil der bo omkring 9 millioner i byen. Det betyder, at flere børn vokser op i slum, hvor deres rettigheder krænkes.

Byerne vokser eksplosivt. Op mod en milliard mennesker lever i byernes slum uden at få basale rettigheder opfyldt. I slummen er der ofte ingen rent vand, kloakering eller sikker elektricitet. Folk bor i utætte skure og udsættes for forurening, klimaforandringer og kriminalitet. Og ofte har de ikke ret til det sted, hvor de bor, og de har ikke papir på deres eksistens. Mere end hver tredje barn i slummen har ikke nogen fødselsattest.

Børn og unge i byernes slum lever i ekstrem fattigdom, utryghed og deres rettigheder krænkes. Mange familier har ikke råd til at sende deres børn i skole, og børnene må i stedet arbejde.


HABITAT 3: Fokus på bæredygtige byer

Plan deltager i verdens største konference om bæredygtige byer, HABITAT 3, den 17.-20. oktober 2016 i Quito, Ecuador. Det gør vi for at sikre, at de mest udsatte børn og unge, der bor i slummen, bliver hørt. Så deres interesser også varetages.

Det er FN, der står bag konferencen og mere end 35.000  forskere, politikere forretningsfolk og mange flere deltager. Det er 20 år siden, at konferencen sidst fandt sted, og det er første gang i historien, at mere end halvdelen af jordens befolkning bor i byerne.

I løbet af konferencen bliver der diskuteret og fundet løsninger, til hvordan verdens storbyer forbedres. Målet er, at der bliver vedtaget en omfattende Urban Agenda, der skal gøre byerne trygge, inkluderende, modstands- og bæredygtige.     

Plan arbejder med børn og unge i slummen

Plan Danmark støtter allerede udsatte børn og unge i slummen i Dhaka, Freetown, Monrovia, Harare, Lusaka, Cairo, Alexandria, Dakar og Nairobi. Det gør vi blandt andet ved at hjælpe dem med at organisere sig og få indflydelse og medbestemmelse på deres lokalområde. Plan arbejder også målrettet med piger i slummen, der ofte er de mest udsatte i forhold til overgreb og diskrimination.

I forbindelse med HABITAT 3 indsamler Plan UK underskrifter fra hele verden, der kræver, at verdens ledere skal reagere, så piger kan følge sig trygge i byerne.  

Til HABITAT 3 lancerer Plan også en ny metode, til hvordan regeringer, det private og organisationer kan bringe børn og unges rettigheder i fokus, når de arbejder i byerne. Indsatsten hænger sammen med FN’s verdensmål om at gøre byer og lokalsamfund mere bæredygtige.

Publishing office
Danmark

Unge i slummen peger selv på problemerne

Inden Plan tog til konferencen, spurgte vi vores partnere i slummen, om hvad de unge mener, er de største udfordringer i deres område. I Zambia svarede de:

  • Høj kriminalitet
  • Børneægteskaber
  • Overbefolkning
  • Dårligt vejnet
  • Børnemishandling
  • Mangel på skoler, klinikker, og boldbaner
  • Misbrug af narkotika og alkohol
  • Teenagegraviditeter

Det er bare nogle af de punkter, Plan tager med til konferencens ledere med et klart håb om, at der snarest findes bedre løsninger for byernes børn og unge i slummen. 

Du kan læse mere om Plans slum-projekter her.