Haiti: Flere tusinde risikerer at få kolera | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Haiti: Flere tusinde risikerer at få kolera

13 oktober 2016
Orkanen Matthew har efterladt Haiti i den værste humanitære krise siden jordskælvet i 2010. Lige nu er den store bekymring, at kolera spreder sig blandt indbyggerne. (Opdateret den 21. oktober med seneste tal.)

Flere tusinde hjem, mange skoler og flere hospitaler er voldsomt beskadiget eller helt ødelagt. Den 10. oktober genåbnede nogle af skolerne, men i de hårdest ramte områder er de fortsat lukkede.

Lige nu har befolkningen hårdt brug for hjælp til at skaffe mad og rent vand. Skolerne skal genåbnes, så børnene kan fortsætte deres skolegang. De mennesker, der er tvunget fra deres hjem, mangler ly, og børnene skal beskyttes.

Orkanen har skabt den største humanitære krise i Haiti siden jordskælvet i 2010.

Forurenet vand skaber frygt for kolera

Lige nu er den største bekymring, at flere tusinde familier og børn risikerer at blive ramt af kolera, fordi vandet er forurenet. Det fortæller Marie Therese Frederique Jean Pierre, som er landedirektør for Plan i Haiti:

"Det er ekstremt svært at få adgang til rent vand, og familier i fjerntliggende områder er særlig hårdt ramt, fordi de er afhængige af at skaffe vand med håndpumper eller ved at hente vand i brønde. Og alt er beskadiget af orkanen,” siger hun.

"På grund af manglen på drikkevand er risikoen for diarré og kolera ekstremt høj, og børn er særligt sårbare, så vi er særligt bekymrede for dem,” siger Marie Therese Frederique Jean Pierre.

På nuværende tidspunkt er 2271 tilfælde af kolera blevet bekræftet. (Tallet er opdateret den 21. oktober.)

Alle fadderbørn er i sikkerhed

Plan arbejder med mange fadderbørn i Haiti og kunne rykke hurtigt ud, da katastrofen ramte. Alle fadderbørn er i sikkerhed, og Plan har hjulpet mere end 25.000 familier i de værst ramte områder.

Vi uddeler blandt andet madrasser, tæpper og hygiejnepakker med tandbørster, tandpasta, bind, tæpper, håndklæder, sæbe, spand og toiletpapir.

Netop nu har Plan oprettet en indsamling til Haiti. Alle bidrag gør en forskel.

FAKTA

  • Omkring 1.4 millioner mennesker – heriblandt omkring 600.000 børn – har brug for nødhjælp.
  • 750.000 mennesker - heriblandt 315.000 børn - har brug for akut hjælp.
  • 546 personer er bekræftet døde ifølge Haiti Civil Protection, men tallet ventes at stige.
  • Flere medier melder om over 1000 døde.
  • Omkring 440 personer er såret.
  • Mindst 128 personer er meldt savnet.
  • Omkring 175.000 mennesker er blevet evakueret til 224 midlertidige lejre.
  • Omkring 113.000 børn under 5 år risikerer underernæring, hvilket øger risikoen for sygdom og i værste tilfælde død.

 

KOLERA

Kolera er en akut diarrésygdom, som forårsages af en bakterie. Man kan dø af sygdommen, hvis man ikke får nok væske og salt. Men med korrekt behandling er dødeligheden under én procent.

Kolera smitter via mad og vand, der er forurenet med kolerabakterier. Typisk bliver man smittet gennem drikkevand, der er forurenet med afføring fra mennesker, enten direkte ved vandkilden eller i forbindelse med opbevaring og håndtering af drikkevand.

Korrekt håndtering af fødevarer, sikring af adgang til rent vand og håndvask er vigtigt for at forebygge, at kolera spreder sig.

Kilde: Statens Serum Institut