De usynlige piger skal frem i lyset | Plan Danmark Gå til hovedindhold

De usynlige piger skal frem i lyset

5 oktober 2016
Alt for mange udsatte piger er usynlige hos regeringer og beslutningstagere. Plan har iværksat en storstilet indsats, hvor der frem mod 2030 indsamles informationer om de usynlige piger i hele verden.

Officielt har piger de samme rettigheder som drenge, men virkeligheden ser meget anderledes ud. Piger krænkes hver eneste dag. De udsættes for vold, undertrykkelse og overgreb.

Barnebrude er et verdensomspændende problem. Hvert år giftes omkring 15 millioner piger under 18 år, og hver eneste dag udsættes piger for voldtægt og seksuelle overgreb.

 Regeringer er blinde for pigers grundlæggende rettigheder såsom uddannelse og ret til egen krop.

Piger får heller ikke lov til at gå i skole i samme grad som drengene, sammenlagt mangler cirka 63 millioner piger på skolebænkene. 

Tallene kan virke uoverskuelige store. Men mange piger optræder slet ikke i statistikkerne. De er usynlige, da regeringer og beslutningstagere ikke har fokus på pigerne. Det fastslår en ny Plan-rapport ’Counting the Invisible’.

I forbindelse med rapportens udgivelse, siger Anne-Birgitte Albrectsen, administrerende direktør for Plan International:

"Mangel på data betyder, at regeringer er blinde for pigers grundlæggende rettigheder såsom uddannelse og ret til egen krop. Ifølge de oplysninger, vi kender til, så oplever piger svigt, misbrug og udnyttelse på dagligt basis. Men det reelle omfang af uretfærdighederne kan være meget værre". 

Plan har iværksat et omfattendeindsats, hvor der frem mod 2030 indsamles informationer om de ’usynlige piger’ i hele verden. Hvert år udgiver vi en ny rapport om udsatte piger i partnerskab med: Data2X, International Women’s Health Coalition, ONE, Women Deliver og KPMG.

Det er ét af FNs verdensmål at nå ligestilling mellem kønnene i 2030. Plan mener, at der er brug for mere systematisk indsamling af viden om udsatte piger og kvinder, hvis de skal have de samme muligheder som deres brødre.

 Du kan være med til at støtte pigerne via Plans Pigefond.