Kvindechauffører kører ud af fattigdom | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Kvindechauffører kører ud af fattigdom

23 september 2016
Kvinder går fra at tigge på gaden til at forsørge sig selv som rickshaw-chauffører i Pakistan, hvor kvinder ikke altid kan færdes trygt.

Kvinde ved siden rickshaw-taxa

Størstedelen af kvinder i Pakistan har ikke mulighed for at forsørge sig selv. De har få jobmuligheder, og det er ofte usikkert for dem at færdes udenfor. En ny taxaservice kun for kvindelige chauffører og passagerer udfordrer stereotyper og giver kvinder en ny indtjeningsmulighed i byen Chakwal i Punjab provinsen.

Bali Rani plejede at tigge på gaden for at tjene penge til at forsørge sig selv og sine to børn. Det har haft en kæmpe betydning for hende at blive chauffør i en lyserød rickshaw:

”Jobbet betyder, at jeg har fået en anstændig måde at tjene penge på. Nu kan jeg tage mig af mine børn og give dem en uddannelse.”

Piger og kvinder oplever jævnligt at blive chikaneret af mænd i det offentlige rum i Pakistan, og tidligere har den eneste mulighed været, at kvinderne ledsages af deres mænd, fædre eller brødre for at forhindre verbale eller fysiske overgreb.

De lyserøde rickshaws giver kvinderne frihed og selvtillid til at færdes på egen hånd, og projektet støttes af Plan, der arbejder for at udsatte grupper kan kræve deres rettigheder.

Mindre end fem procent af kvinder har kørekort her.

De kvindelige chaufførerne kører omkring ti til tolv piger og kvinder til skole eller job hver dag, og de har allerede fået faste kunder. Chaufførerne tjener omkring 300 rupees om dagen, hvilket svarer til cirka 19 kroner. Lønnen er ikke høj, men indkomsten gør en væsentlig forskel for kvinderne, der ofte er fuldstændig afhængige af deres mænd eller familie.  

Gauhar Iqbal, som står bag projektet, siger:

”Traditionelt har kørsel været et tabu for kvinder i konservative områder i Pakistan, og det er anslås, at mindre end fem procent af kvinder har kørekort her.”

Hun pointerer også, at kvinderne nedbryder fastlåste traditioner og barrierer. Og de er gode rollemodeller for unge piger i deres samfund, der aldrig har oplevet at kvinder kan tjene deres egne penge og være selvstændige.

Najm Un Nisa, der er chauffør, forklarer at det har ændret hendes liv markant, da hun fik nøglerne til taxaen:

”Jeg er styrket socialt og økonomisk. Jeg er fastsat på at køre rickshawen og ændre samfundet, og jeg er beæret over at være en rollemodel for pigerne i mit lokalsamfund.”

Ideen til taxaservicen stammer fra byen Lahore. Plan håber, at udbrede servicen til andre distrikter i Pakistan, så flere kvinder kan bevæge sig sikkert gennem byerne uden frygt for chikane.