Danmark Indsamling den 6. feb. støtter unge i Liberias slum | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Danmark Indsamling den 6. feb. støtter unge i Liberias slum

22 januar 2016
Danmark Indsamling sendes på DR1 den 6. februar. Indsamlingen støtter Plan Danmarks projekt i slummen i Liberias hovedstad. Her giver vi udsatte unge muligheden for at skabe sig en indtægt og en bedre fremtid efter ebola-krisen.

Efter ebola. styrke og modstandskraft til udsatte i Liberias slum

"Da ebolaen brød ud, mistede jeg alt." 20 årige Nora er vokset op i slummen i Liberias hovedstad, Monrovia. Siden hun var barn, har hun hjulpet til med at forsørge sig selv og resten af familien, der består af far og mor, to søstre og to brødre. Nora tjente penge til sin egen skolegang ved at sælge appelsiner på markedet. Men da ebolaen brød ud i Vestafrika i 2014 blev der sat en brat stopper for hendes lille forretning.

Ebola ændrede alt

Alle folk holdt op med at røre ved hinanden, og ingen ville købe noget, som andre havde rørt ved. 

"Alle folk holdt op med at røre ved hinanden, og ingen ville købe noget, som andre havde rørt ved. Mine appelsiner blev helt usælgelige. De fire sække med frugt, jeg havde brugt alle mine penge på, rådnede og måtte smides væk. Det var hele min opsparing. Under ebolaen har vi overlevet på mad, vi har fået af naboerne, familie og andre folk omkring os." Ebolaen ramte Liberia hårdt. Det var i forvejen et af verdens fattigste i lande, men i dag er landets situation kraftigt forværret. Nogle steder i landet er ungdomsarbejdsløsheden helt oppe på 90 %. Med Danmarks Indsamling 2016 støtter Plan unge fra slummen i Monrovia med at skabe sig en indtægt og en vej ud af fattigdommen. 600 af de mest fattige og udsatte unge i alderen 15-35 år og deres familier får træning i at etablere låne- og sparegrupper, der giver dem en mulighed for at starte deres egne små virksomheder og på den måde skabe sig en indtægt. Når de unge har et indtægtsgrundlag, kan de både forsørge deres familier og bringe sig væk fra kriminalitet og fattigdom.

Håbet om en bedre fremtid

Liberia har i mange år været hærget af borgerkrig. Det har blandt andet medført, at en stor del af landets ungdomsgeneration står helt uden uddannelse. Med Plan Danmarks projekt i Monrovias slum trænes 250 unge i at opstarte og drive deres egen forretning. Mange af de unge har ligesom Nora mistet både opsparing og indtægt. Gennem projektet modtager de et iværksættertilskud, så de kan få genetableret den forretning, de havde før ebolaen. Det hele handler om at skabe modstandsdygtige, selvstændige unge, der kan forsørge sig selv og give håb om en lysere fremtid for Liberia.

Bare giv mig chancen, så tager jeg den.


"Jeg ønsker bare at vi får muligheden for, at skabe os en bedre fremtid. Jeg ved, at jeg kan få et bedre liv og hjælpe mine forældre med at forsørge dem og mine søskende. Bare giv mig chancen, så tager jeg den." Siger 20-årige Nora, en af de 600 unge, der med støtte fra Danmarks Indsamling kan skabe sig en vej ud af fattigdom.

Fakta:

56 % af Liberias 4,1 millioner indbyggere må overleve for mindre end en dollar om dagen. I de fattigste områder af landet ligger ungdomsarbejdsløsheden på 90 %. Efter mange års borgerkrig var landets økonomi i bedring, men det satte ebolaen en brat stopper for. Det anslås at det vil tage landet 5-10 år at komme på fode igen efter ebola-udbruddet. Kilde: FN og Plan International