Jeg blev modtaget som en del af familien | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Jeg blev modtaget som en del af familien

Sort kaffe, tortillas, dans og et indblik i fire projekter for børn var på programmet, da Eline besøgte sit fadderbarns skole i Nicaragua. Hjemme hos fadderbarnet, Cinthia, ventede familiemiddag serveret på palmeblade og en snak om fremtidsdrømme under mangotræet.

Eline Johnsen tog turen fra Danmark til Nicaragua, hvor hun blandt andet skulle besøge sit fadderbarn, Cinthia. Eline og Plans lokale ansatte mødtes på den skole, hvor Cinthia er elev, for enden af skolegården var der et stort skilt med Elines navn på.

”Vi blev sat på en række stole, og foran os begyndte en lille pige på syv år at opføre en nationaldans. Efter det sang en lille dreng en sang, som handlede om, hvor meget han elskede sin mor,” fortæller Eline.

Eline havde taget karameller, blyanter, kuglepenne, en fodbold og en pumpe med til eleverne, og alle fra skolen takkede Eline mange gange for at være kommet. Det samme gjorde en præst, som også bad for, at alle måtte få et godt besøg. Efter det blev Eline vist fire af Plans projekter.

Mobning, sikkerhed, sundhed og rettigheder 

Det ene projekt var en anti-mobbekampagne, hvor alle skulle lære, hvordan man kan være gode ved hinanden. Plan havde blandt andet sørget for fagbøger, som handler om at styrke børns selvværd.

Et andet projekt havde fokus på sikkerhed. Her havde børnene i samarbejde med lærerne lavet en handleplan for, hvad de skal gøre i en krisesituation. I Nicaragua er der ofte jordskælv og voldsom regn, så en af handleplanerne viste, hvor man går hen i tilfælde af dette.

Det tredje projekt var et undervisningsprojekt om sundhed. Børnene havde lært vigtigheden af rent vand, hvordan man undgår bakterier, og hvordan man bedst vasker hænder for at være sikker på ikke at have bakterier på sig og dermed sprede dem til andre.

Det fjerde og sidste projekt handlede om børns rettigheder i forhold til voksne. Blandt andet skulle børnene forholde sig til spørgsmålet: Må voksne slå børn?

Cinthia fortalte om sine drømme

”Efter besøget på skolen inviterede skolens kvindelige inspektør på tortilla og sort kaffe, og vi gik hen til Cinthias hjem. Alle kiggede efter os, og da jeg så huset, blev jeg nærmest helt chokeret,” fortæller Eline.

Bedsteforældrenes hus var af mursten, men ved siden af stod der et skur. Her boede Cinthia.

”Gulvet var af jord, og sammen med sin mor og lillebror sov hun på meget smal seng. Hendes far og storebror boede et andet sted. Der var også et rum med en elektrisk kogeplade og ned fra loftet hang der en pære, som lyste skuret op. Udover det var der et komfur og et bræt med tøj på,” husker Eline.

Familien havde forberedt mad til gæsterne, som jo kom langvejs fra. De havde lavet stegt kylling, salat, most yucca-rod på palmeblade, bananchips og ris, som alle spiste under et mangotræ, mens de talte om Cinthias fremtidsdrømme. Hun talte blandt andet om sin store interesse: baseball med vennerne.

Cinthias mor fortalte også Eline om sit arbejde som vaskekone:

”Hendes hænder var fyldt med vabler, fordi hun arbejder fem dage om ugen med at vaske andre folks tøj som vaskekone. Turen ind til byen tager to timer, og om aftenen laver hun mad til familien. Ofte hjælper Cinthia med at vaske tøj hjemme, fordi hun synes det er synd, at moderen skal vaske mere tøj end det, hun i forvejen vasker”.

Til maden fik alle en drik lavet af frisk frugt, vandmelon og is.

Gaver og kæmpe farvelknus

Eline havde blandt andet taget ris, sukker, bønner, olie, vaskepulver, sæbeblokke og kiks med til familien. Varerne købte hun i det lokale supermarked, hvor Plans lokale ansatte hjalp hende med at udvælge de ting, som familien især bruger.

”Jeg håber, at maden bliver en kæmpe hjælp for dem, for de har brug for mad. Ofte har de ikke ret meget overskud, fordi de er sultne,” siger Eline.

Hun havde også taget lidt legetøj og en kjole med til Cinthia og en t-shirt til hendes lillebror. Cinthias mor fik en kagedåse med billeder af husene i Nyhavn og små huller i, så hun bagefter kunne bruge den som lysdåse.

Under besøget kom kusiner, fætre, andre familiemedlemmer og naboer forbi for at følge med i alt, hvad der skete.

"I begyndelsen var alle lidt stille og generte, men efter frokosten begyndte alle at tale mere med hinanden, og Cinthias lillebror løb hen og gav mig et kæmpeknus, da jeg skulle sige farvel. Det var virkelig et godt besøg, det var så fint,” fortæller Eline.

'Det er altså helt fantastisk'

Hun vil anbefale andre at besøge deres fadderbarn.

”Et godt tip er, at man skal være forberedt på, at de mennesker, man besøger, ikke er vant til at få besøg fra udlandet. Det betyder utrolig meget for dem. Også selvom de virker helt generte og er meget stille. Så tag dig god tid, og fortæl lidt om dig selv og om Danmark,” siger Eline.

”Man bliver modtaget som en del af familien, de er jo simpelthen så søde. Det kan være svært at få gang i en samtale, men man ved bare, at det har betydet så meget for dem. Det kan man mærke. Man er også selv så beriget. Tænk, at jeg har fået lov til at besøge de her mennesker. Det er altså helt fantastisk,” fortsætter hun.

Eline har nu købt forskellige hårelastikker, nogle hårspænder og en pose balloner, som skal sendes til familien med et brev, hvor hun vil skrive tak for besøget og vedlægge billeder fra besøget.