Orkanen Matthew rammer Haiti | Plan Danmark Gå til hovedindhold

Orkanen Matthew rammer Haiti

5 oktober 2016
Den tropiske orkan Matthew har ramt Haiti. Plan er til stede og hjælper de mange tusinde mennesker, som har måttet forlade deres hjem på grund af oversvømmelser og ødelæggelser.

Tirsdag den 4. oktober ramte en kraftig kategori-4 orkan Haiti med voldsom regn og en vindstyrke på 220 km/t.

Den tropiske orkan med navnet Matthew har trukket voldsomt uvejr og oversvømmelser med sig. Især Haitis sydvestlige del er ramt, hvor landets mest udsatte bor. Det er her Plan arbejder, så derfor var vi forberedte inden katastrofen ramte. 

Vi uddeler hjælpepakker til 25.000 familier, som består af blandt andet mad, tæpper og hygiejneartikler. Indtil nu er flere tusinde mennesker flygtet fra deres hjem, heriblandt mange børn. 

Lige nu har 350.000 mennesker brug for hjælp ifølge Direktoratet for Samfundssikkerhed og Beredskab i Haiti. Plan har oprettet en nødfond på fem millioner euro (ca. 37,2 millioner kr.), som blandt andet skal bruges på rent vand, sanitet og hygiejne samt børnebeskyttelse.

Kollapset bro forsinker nødhjælp

Vores hovedfokus er at sikre, at børnene har det godt.

Plan arbejder med udviklingsprogrammer - især for børn - i netop de områder af Haiti, som er hårdest ramt efter orkanen.

”Børn er blandt de mest sårbare, når en katastrofe rammer. Vores hovedfokus er at sikre, at børnene har det godt, og at de er beskyttet,” siger Marie Therese Frederique Jean Pierre, som er Plans landedirektør i Haiti.

”En bro, som forbinder hovedstaden, Port-au-Prince, med de berørte områder i Sydvest, er kollapset. Det er derfor endnu sværere for nødhjælpen at nå frem. Vi kommer først til at se det reelle omfang af katastrofen senere. Men vi er i kontakt med vores folk på stedet, og vi sørger for at mobiliserer hjælp til de ramte familier.”

Plan har et lager med vigtige ting såsom hygiejne-pakker, køkken-pakker, madrasser og tæpper. Yderligere forsyninger er i venteposition i nabolandet Den Dominikanske Republik, hvor Plan også arbejder.

  • Plan har arbejdet i Haiti siden 1973 med størst fokus på børn.
  • Blandt de vigtigste arbejdsområder er sundhed, uddannelse, økonomisk sikkerhed for unge, ligestilling, børns deltagelse og inklusion.
  • Plan har desuden hjulpet tusinder af mennesker efter jordskælvet i 2010, flere af dem bor stadig i midlertidige boliger.