21-årige Clea: ”Mit fadderbarns mor er på min egen alder” | Plan Danmark Gå til hovedindhold

21-årige Clea: ”Mit fadderbarns mor er på min egen alder”

I et år rejste jeg rundt i Mellem- og Sydamerika. Min tur endte i januar 2017 i Paraguay, hvor jeg mødte mit femårige fadderbarn, Naida, og hendes oldeforældre ude på landet.

Tekst og foto af Planfadder: Clea Filippa Ingwersen

Sammen med Plan-medarbejdere kørte jeg fra hovedstadens hektiske trafik ud til den rene luft. Derhen, hvor asfalten bliver til rød jord, og hvor maden ikke kommer fra supermarkedet – men ens egne marker. Det føltes som en tidsrejse at opleve, hvordan mennesker lever så forskelligt i byen og på landet.


På min rejse i Mellem- og Sydamerika, der varede et år, havde jeg det ofte svært i mødet med meget fattige mennesker, når jeg selv er så privilegeret. Tilfældigheden. Uretfærdigheden. Det er svært at rumme. Det glemte jeg dog alt om, da jeg mødte mit femårige fadderbarn, Naida, hendes jævnaldrende fætter og hendes oldeforældre, som hun bor hos.

Det gør mig glad, at Naida lever et trygt sted med dejlige mennesker omkring sig

En fantastisk imødekommende familie 


Jeg mødte Nadia og hendes oldeforældre i deres hjem omgivet af ro, dyr og natur. Nadias oldeforældre er på mine forældres alder, og de har fået ni børn. De var fantastisk afslappede og imødekommende. Vi talte sammen på en blanding af spansk og guaraní, som enten Naida eller en Plan-medarbejder oversatte for mig.

Oldemoren lavede en skøn frokost, hvor hun endda havde slagtet en af deres høns. Det var desværre gået tabt, at jeg er vegetar, men familien og Plan-medarbejderne nød retten.

Familien lever af deres egne afgrøder og de penge, som Naidas og fætterens mor sender hjem fra storbyen, hvor de arbejder som tjenestefolk. Jeg er et år ældre end Naidas mor, og jeg gad godt møde hende. Denne stærke kvinde, som kommer fra en helt anden verden med andre livsmuligheder, end hvad jeg selv kender til.

Leg med vandfarver og bold  

Jeg havde forskellige små gaver med til familien. Blandt andet en pose med jordnødder fra supermarkedet. Men det viste sig, at de selv dyrker dem. Heldigvis var det ikke det eneste, jeg havde med.

Til børnene havde jeg en bold, forskellige tegneredskaber, lim, saks, letlæsningsbøger og malebøger. Vi havde meget sjov med at spille bold sammen, den største attraktion var dog vandfarverne, som ingen i forsamlingen havde prøvet før, og Naida var meget fascineret af dem.

Mit fadderskab gør en forskel

Senere besøgte vi den lokale skole, der er støttet af Plan. Plan har også stimulations- og håndværksprojekter i området. Stimulationsprojekterne er tiltænkt de yngre børn, da forældrene ofte ikke kender til vigtigheden af leg og stimulation. Det foregår i samarbejde med regeringen, men der er desværre ikke ressourcer til lønninger, og der er mangel på frivillige, da de fleste unge mennesker flytter til storbyen for at tjene penge. 


Naidas oldeforældre kan hverken læse eller skrive, og de taler kun lidt spansk. Hendes mor kan derimod læse og skrive, og hun har allerede lært Naida at tale spansk på trods af, at hun ikke er hjemme så ofte.

Jeg har været Planfadder, siden jeg fyldte 18 år. Det gav et helt andet bånd at tale sammen og lære hinanden at kende. Det gør mig glad at skabe relationer på tværs af kontinenter, sprog og baggrund, samt at støtte projekterne og dem, som bor i lokalsamfundet. Mest af alt gør det mig glad, at Naida lever et trygt sted med dejlige mennesker omkring sig, og at man kan se forandringerne og mulighederne vokse fra generation til generation.